hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

Az ibuprofén gyógyszer-kölcsönhatásai

Az ibuprofén legfontosabb gyógyszer-interakcióit a MarketingPirula gyűjtötte össze, az egyik leggyakrabban előforduló, nagy kockázatú kombináció az antitrombotikumok és az NSAID-ok együttadása.

hirdetés

Antitrombotikumok

Mind az antikoagulánsok, mind a trombocita-aggregáció gátlók együttes alkalmazása esetén jelentősen megnő a vérzéses esetek – különösen a gasztrointesztinális hemorrágia – gyakorisága, ezt több nagy elemszámú populációs vizsgálat is alátámasztja. A táblázatban szereplő rizikóértékek például 115 ezer, a gasztrointesztinális rendszer felső szakaszának vérzésével diagnosztizált beteg adatainak elemzésével kerültek meghatározásra. A nemszelektív COX-gátlók közül az ibuprofen a gasztrointesztinális mellékhatások tekintetében a kisebb rizikójú hatóanyagok közé tartozik, antitrombotikumok együttadása esetén azonban a kockázat a sokszorosára nő. Terápiás alternatívaként indikációtól függően megfontolandó a lokális NSAID készítmények, paracetamol, COX-2 szelektív hatóanyag, esetleg a gyenge opioidok alkalmazása. Gyomorvédő szerrel, pl. protonpumpa-gátlóval szintén valamelyest mérsékelhető a kockázat.

Fotó: archív
Fotó: archív

Orális véralvadásgátló kezelésben részesülő betegeknél ibuprofén vagy más NSAID kezelést csak az egyéni rizikófaktorok és a kórtörténet ismeretében javasolt indítani és minden esetben szükséges a maximális dózis és a kezelés időtartamának tisztázása is. Amennyiben a kombináció szükséges, biztosítani kell a megfelelő monitorozást. A K-vitamin antagonisták esetén szem előtt kell tartani, hogy a trombocita-funkciót befolyásoló hatóanyagok – így az NSAID-ok is – az INR (International Normalized Ratio) érték megváltoztatása nélkül növelik meg a vérzések kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy az érintett betegek is tisztában legyenek a vérzés fokozott kockázatával és felismerjék a vérzésre utaló tüneteket (pl. kávézacc-szerű széklet).

Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k)

A táblázatból is látható, hogy SSRI-k és NSAID-ok egyidejű alkalmazása szintén fokozza a vérzés kockázatát. Úgy tűnik, az interakció kialakulásában fontos elem az NSAID-ok okozta nyálkahártya-erózió jelenléte, emellett szerepet játszik mindkét hatóanyagcsoport vérlemezke-funkciót gátló hatása. Ebben az esetben is szóba jönnek a fent leírt kockázatcsökkentő stratégiák, az interakció menedzselésére vonatkozó irányelveket azonban ezidáig nem publikáltak.

További interakciók a MarketingPirula portálján.

(forrás: Marketing Pirula)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés