hirdetés
hirdetés

Az FDA hangsúlyozottan figyelmeztet az NSAID-ok kardiális és stroke-kockázatára

Már a nem szteroid gyulladáscsökkentő kezelés kezdetén emelkedik a kardiális történések és a stroke rizikója, és a tartós alkalmazás még tovább növeli a dózisfüggő kockázatot – áll az FDA által nyomatékosított figyelmeztetésben.

hirdetés

A legfrissebb irodalmi adatok tükrében már nem állítható egyértelműen, hogy minden nem aszpirin típusú nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) alkalmazásakor hasonló mértékben nő a kardiális történések és a stroke rizikója, a rendelkezésre álló adatok alapján azonban nem lehet pontos képet alkotni a szertípusonkénti kockázat pontos mértékéről – állítják az FDA szakértői.

Nagyszámú vizsgálati adat – köztük megfigyelése vizsgálatok, metaanalízisek és egyéb tudományos publikációk sora – jelzi, hogy az NSAID-kezelés során az esetleges szívbetegség és a kardiális rizikófaktorok jelenlététől függetlenül nő a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófa kockázata, noha már fennálló szívbetegség vagy kardiovaszkuláris kockázati tényezők talaján értelemszerűen nagyobb rizikóval kell számolni. Kimutatták, hogy azok a szívinfarktuson átesett betegek, akik az infarktust követő év során NSAID-ot – kivéve aszpirint – szednek, nagyobb valószínűséggel halnak meg újabb miokardiális infarktus (MI) következtében, mint azok, akik az első MI utáni évben nem szednek ilyen NSAID-készítményeket.

A rendelkezésre álló irodalmi adatok áttekintése alapján az FDA figyelmeztetést adott ki és előírta a nem aszpirin típusú NSAID-készítmények előiratainak módosítását, amik ezentúl még hangsúlyosabban tartalmazzák a kezeléssel összefüggő kardiális és stroke-kockázatra való figyelmeztetést. Külön nyomatékot kap, hogy a szívroham és a stroke rizikója már a kezelés első heteiben is emelkedik, és a tartós alkalmazás még tovább növelheti a dózisfüggő kockázatot.

 

Mi a teendő?

Az FDA arra a kéri az egészségügyi dolgozókat és a betegeket, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az NSAID-kezelés során fellépő esetleges kardiális nemkívánatos hatások felismerésére. Mellkasfájdalom, légszomj vagy nehézlégzés, féloldali izomgyengeség vagy beszédzavar jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

(Források: FDA, Medscape)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés