hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az FDA figyelemfelhívása az opioidok és a benzodiazepinek együttes alkalmazásáról

Az FDA a szakemberek és a betegek figyelmét is felhívja az opioidok és a benzodiazepinek, illetve a központi idegrendszert depresszáló egyéb hatóanyagok kombinált alkalmazásának veszélyeire.

hirdetés

Az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA egy széleskörű review alapján azt találta, hogy az opioid hatóanyagoknak a benzodiazepinekkel, illetve egyéb, a központi idegrendszerre gátlóan ható hatóanyagokkal (beleértve az alkoholt is) való együttes alkalmazása légzési nehézségekhez, illetve halálhoz vezethet. Annak érdekében, hogy az említett hatóanyagok együttes alkalmazásának gyakoriságát minimalizálják, az FDA többet között a legszigorúbb figyelmeztetés, ún. „Boxed Warning” formájában inti óva a szakembereket és a betegeket.

Mit tehetnek a szakemberek?

Az orvosoknak csak abban az esetben szabad opioidokat és benzodiazepineket együttesen rendelni, ha nem létezik alternatív terápiás megoldás. Ebben az esetben azonban a dózis minimalizálására és a gyógyszerszedési idő lehető legrövidebbre szűkítésére kell törekedni. A betegeknek és az őket ellátó személyeknek fel kell hívni a figyelmét azokra az alarm tünetekre, amik az együttes gyógyszeralkalmazás esetén súlyos állapotot idézhetnek elő. Lassult légzés, légzési nehézségek, túlságosan szedált állapot, ismeretlen okú szédülés vagy extrém mértékű álmosság esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A figyelemfelhívás hátterében álló adatok

Az FDA figyelemfelhívása összefüggésben áll azzal, hogy az USA-ban az elmúlt években az opioidok és a benzodiazepinek együttes alkalmazásának a gyakorisága megnőtt; ami visszaélésekkel, túladagolással és az említett gyógyszerek szedésével összefüggő elhalálozás gyakoribbá válásával társult.

2002 és 2014 között 8 százalékkal nőtt az évente opioid szeres vényt kapó betegek száma, miközben a benzodiazepineket is 31 százalékkal több páciensnek írták fel az orvosok. Ugyanebben a periódusban 41 százalékkal vált gyakoribbá az, hogy opioidot és benzodiazepint együttesen rendelnek. A kétféle hatóanyag együttes felírására leggyakrabban 65 évnél idősebb nők csoportjában került sor, illetve a krónikus opioid-alkalmazók kaptak pluszban benzodiazepines vényt. Abszolút számokat tekintve azonban a nem-krónikus opioid szedők csoportjában a legmagasabb a benzodiazepineket és opioidokat együtt alkalmazók száma.

A major analgetikumok és a központi idegrendszert depresszáló hatású szerek együttes alkalmazása jelentősen növeli a túladagolással összefüggő halálesetek bekövetkezésének a valószínűségét. Számszerűsítve: az opioidokat és benzodiazepineket együttesen szedők körében mintegy tízszer nagyobb arányban fordul elő túladagolással összefüggő elhalálozás, mint a „csak” opioidokat alkalmazók között.

Halálos kombinációk: opioid + benzodiazepin vagy alkohol

Egy vizsgálat arról számolt be, hogy az opioidok az esetek 77 százalékában járultak hozzá azoknak az elhalálozásához, akiknél halálokként a benzodiazepinek voltak megjelölve; illetve fordítva, a benzodiazepinek szedése a halálokként opioid-(túl)adagolásos esetek mintegy 30 százalékában volt jelen „plusz” faktorként.

Az alkohol – mint a központi idegrendszert gátló anyag – fogyasztásának a veszélyeire hívja fel a figyelmet az, hogy az opioid-okozta halálesetek 22,1 százalékában az alkoholfogyasztás is közrejátszik.

 

(Forrás: FDA)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés