hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az FDA engedélyezte a naloxon-tartalmú orrspray-t

Az FDA zöld utat adott a naloxon intranazális bevitelét lehetővé tevő Narcan® orrspray forgalomba hozatalának.

hirdetés

Az USA-ban évente mintegy 25 ezer ember hal meg opioid-túladagolás miatt, és a számuk évről évre nő. A feltételezésekkel ellentétben közülük csak viszonylag kevesen heroin-függők. A vényköteles opioid vegyületeket (oxikodon, hidrokodon, morfin) szándékosan vagy véletlenül túladagoló áldozatok jelentős részét saját otthonában, iskolában vagy egyetemen találják meg – sok esetben már túl későn.

 

Majdnem fél évszázados a naloxon

Az opiod-túladagolás akut kezelésére mintegy 45 éve rendelkezésre álló életmentő hatóanyag a naloxon. Az opioid-antagonista vegyület mintegy két percen belül felfüggeszti az opioid-túladagolás tüneteit, beleértve a légzési nehézséget is. A naloxon eddig csak injekciós formában volt forgalomban és annak az intravénás vagy intramuszkuláris beadását az elsősegélynyújtók, így a tűzoltók, rendőrség, szülők, tanárok stb. nem vagy csak nehézkesen tudták kivitelezni.

 

Új gyógyszerformában az opioid-antagonista molekula

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) 2015 novemberében gyorsított eljárás keretében engedélyezte, hogy intranazális formában is forgalomba kerüljön az opioid-túladagolás kezelésére szolgáló, naloxon-hidroklorid tartalmú intranazális készítmény. Az orrspray mint gyógyszerforma, amellett, hogy mindenki számára egyszerű alkalmazhatóságot biztosít, kiküszöböli a tűk használatával járó esetleges fertőzésveszélyt is, ami az opioid-túladagolásos esetek kezelésében kiemelt fontosságú.

Az írországi Adapt Pharma által fejlesztett orrspray egyfajta, az FDA által engedélyezett, legális válasz arra a régóta bevett gyakorlatra, ami szerint többen a felnyitott naloxon-tartalmú ampullák gőzét az opioid-túladagolás kezelésére belélegezt(ett)ék vagy a folyadékot az orrba cseppentették.

 

A naloxon-orrspray használata

Klinikai vizsgálatok alapján az egyik orrlyukba juttatott, naloxont tartalmazó orrspray körülbelül ugyanannyi időn belül alakít ki azonos vagy magasabb naloxon-koncentrációt, mint a hagyományos intramuszkulárisan adagolt naloxon-készítmények.

A felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható spray egy – szükség esetén két – puffját kell alkalmazni a hátán fekvő betegnél. Lényeges kiemelni, hogy a spray használatát követően orvosi ellátásra van szükség. A naloxon alkalmazása súlyos opioid-megvonási tüneteket produkálhat: többek között tachycardia, izzadás, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, vérnyomásemelkedés, nyugtalanság, remegés léphet fel.

 

Sok ember életét mentheti meg a készítmény

A tervek szerint 2016 elején piacra kerülő vényköteles termék az USA-ban várhatóan csökkenteni fogja az opioid-túladagolással összefüggő halálozások számát. „A könnyen alkalmazható intranazális formuláció kétségkívül sok életet fog megmenteni. És bár a legfőbb cél a prevenció lenne, jelen eset is szép példája annak, hogy társadalmi és tudományos összefogással milyen válasz adható korunk krízishelyzeteire” – nyilatkozta Nora Volkow, az USA Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (National Institute on Drug Abuse; NIDA) igazgatója.

Az ír gyógyszergyártó nem árulta el, hogy Európában is szándékozik-e engedélyeztetni a termékét.

(Forrás: FDA, Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés