hirdetés
hirdetés
2020. május. 29., péntek - Magdolna.
hirdetés

Az FDA az internetről rendelt koffein veszélyeire hívja fel a figyelmet

Dozírozás nélkül kínálva, alkalmas adagolószerkezet nélkül vásárolhatók az interneten olyan koffeines porok vagy folyadékok, amik a letális koffein-dózis többszörösét tartalmazzák.

hirdetés

Miután az Amerikai Egyesült Államokban a koncentrált koffein-tartalmú termékek fogyasztása már legalább két halálesethez vezetett, az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA, figyelmeztette az internetes kereskedőket.

A koffein letális dózisa 10-14 gramm

A kávé, a kóla, a tea és a maté, a velük elfogyasztható koffein-tartalmat tekintve biztonságos „drognak” számítanak. Ahhoz, hogy a koffeinből a letális dózis bejusson a szervezetbe, egy 70 kilogrammos személynek rövid időn belül 75–100 csészényi kávét kellene meginnia.

Az energiaitalokkal – bár előfordulhat túladagolás – viszonylag ritkán érhető el letális koffein-szint. Ellenben, internetes forgalomban elérhetők olyan koncentrált koffein-tartalmú porok vagy folyadékok, amiknek a fogyasztása – az FDA szerint – rövid időn belül a letális dózis beviteléhez vezethet.

Koffeinből a letális dózis 10–14 grammra tehető, azonban a gyermekeknél és a koffeinre érzékeny személyeknél már ennél kisebb mennyiség bevitele is életveszélyes következményekkel járhat.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_knartz'>knartz / 123RF Stock fotó</a>

Sok koffein, adagolószerkezet nélkül

Az életveszélyes koncentrációban és mennyiségben koffeines termékeket forgalmazó egyik online kereskedő (liquidcaffeine.com) olyan csomagokban forgalmazza a koffeint, ami az FDA becslései alapján a toxikus dózis többszörösét tartalmazza, és aminek a fogyasztása bizonyos csoportoknál potenciálisan halálos kimenetelű lehet. Tény, hogy a csomagolásban található leírásban szerepel az, hogy a megfelelő mennyiség kimérése egy adagolópumpával lehetséges, azonban a csomagolás ezt a pumpát nem tartalmazza. Egy másik termék, az FDA közleménye szerint 128 g koffeint tartalmaz, ami a letális dózis többszöröse.

A másik, FDA által figyelmeztetett interneten forgalmazó cég (Dual Health Body and Mind) 228 g tiszta koffeint tartalmazó csomagolásokat kínál, ami több mint 1000 adagnak felel meg. Emellett, a cég kínálatában olyan termék is szerepel, ami majdnem 12 500 adag koffeint tartalmaz.

Bár a gyártó felhívja a figyelmet a csomagoláson a 200 mg-os egyszeri adagokra, az FDA véleménye szerint ilyen mennyiségeknek a pontos kimérése házi körülmények között, a háztartásban fellelhető eszközök segítségével nem oldható meg biztonságosan. A 200 mg-os mennyiségek kimérésére olyan eszközökre lenne szükség, amivel az átlagos fogyasztó nem rendelkezik.

Vagy kivonják a termékeket vagy adagolva hozzák forgalomba

Az FDA már májusban is felhívta az internetes kereskedők figyelmét a nem dozírozott, nagy mennyiségben koffeint tartalmazó termékek forgalmazásával járó veszélyekre, és jogi lépések megtételét helyezte kilátásba. Most mindkét forgalmazónak 15 napja van, hogy az érintett termékeket kivonja a piacról, vagy azokat biztonságos dózisú kiszerelésekben forgalmazza.  

  

Forrás: FDA

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés