hirdetés
hirdetés
2021. április. 23., péntek - Béla.
hirdetés

Az év végéig valamennyi gyógyszertárat ellenőriznének

Dr. Szűcs Attila, az OGYÉI új ellenőrzési főigazgató-helyettese is bemutatkozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK)  elnökségének a Területi Elnökök Értekezletével összevont augusztusi ülésén.

hirdetés

Mint az az MGYK honlapján egyebek között olvasható: dr. Szűcs Attila, az OGYÉI új ellenőrzési főigazgató-helyettese július 16-án kapta meg kinevezését, irányítása alá tartoznak a gyógyszerellátás szereplőinek a hatósági felügyeletét ellátó területek, így az országos tiszti főgyógyszerészi és a tiszti gyógyszerészi szolgálat is. A korábban az Országos Onkológiai Intézet főgyógyszerészeként működő szakember ismertette szakmai életútját, és szólt a terveiről, feladatairól is. Mint mondta, idén több mint 2000 patikai ellenőrzés volt már, és az OGYÉI szakemberei arra törekednek, hogy év végéig valamennyi gyógyszertárba eljussanak. Szeretné, ha mihamarabb el lehetne jutni odáig, hogy először csak figyelmeztetésekre kerüljön sor és érdemi szankciókat csak a visszaellenőrzés során változatlanul tapasztalt hibák esetén kelljen kiszabni. Ehhez a gyógyszerésztársadalom megfelelő hozzáállása is szükséges.  

Külön is beszélt a hiánycikkek növekvő számáról. Ahhoz, hogy ez a probléma csökkenthető legyen, az OGYÉI jogszabály-módosítást is kezdeményez. Dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész először a Kamarával való együttműködéssel kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta, a megállapodás jó és az a feladat, hogy minden pontját meg tudjuk tölteni tartalommal. Kiemelte a Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadásának lektorálása során kialakult együttműködést. A gyógyszertári ellenőrzésekkel kapcsolatban elmondta: vegyesek a tapasztalatok, de javuló tendenciát tapasztalnak. Ősztől tájékoztató fórumok tartását tervezik és szeretnék elérni, hogy előbb utóbb a gyógyszertári ellenőrzésekre előzetes bejelentést követően kerüljön majd sor (persze a célellenőrzések továbbra is megmaradnak).

Az ülésen több hozzászóló is megemlítette azt az utóbbi időben egyre inkább terjedő „betegirányítási” gyakorlatot, mely szerint a kórházak és a kórházi orvosok járóbetegeiket és a kórházból elbocsátott betegeket arra kérik, hogy gyógyszereiket a kórház intézeti gyógyszertárának vényforgalmas részlegeiben váltsák ki.

További részletek és további témák az elnökségi ülésről a kamara honlapján

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés