hirdetés
hirdetés
2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

Az EU megállapodást hagy jóvá a Moderna vakcináinak beszerzésére

Az Európai Unió szerdán új szerződés megkötéséről szóló megállapodást hagy jóvá a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának beszerzésére és európai szállítására vonatkozóan.

hirdetés

A szerződés 160 millió adag oltóanyag leszállításáról szól – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus ellen. Amint a vakcina valóban biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján minden uniós tagállam egyszerre, arányos módon, azonos feltételekkel kapja meg a szállítmányokat – közölte az elnök.

Az uniós bizottság szerdán a hatodik szerződés megkötését hagyja jóvá. Korábban a brit-svéd AstraZeneca, a francia Sanofi-GSK, az amerikai Pfizer és a német BioNTech, valamint az amerikai Johnson & Johnson és a német CureVac vállalatokkal kötött szerződést.

Von der Leyen kiemelte, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) értékelni fogja az európai portfólióban szereplő összes vakcinát, és csak akkor engedélyezi használatukat, csak akkor lesznek forgalomba hozhatók, ha biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A gyártók ígéretes hatékonyságú oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást  tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Photo by Daniel Schludi on Unsplash
Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Moderna egy hete jelentette be, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak a széles körű teszteléskor. Az eredményt a klinikai kísérletek harmadik, a forgalmazás előtti utolsó szakaszában érték el. A vakcina hatékonyságának tesztelését célzó kísérleteket több mint 30 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban, a résztvevők 42 százaléka veszélyeztett kategóriákba (65 év feletti, illetve valamilyen rizikófaktorral rendelkező) tartozott.

Az eredmények alapján a Moderna bejelentette, hogy a következő hetekben kérni fogja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA) a gyártási engedélyt. Hasonló kérelmet nyújtanak be a világ más gyógyszer-engedélyeztetési hatóságaihoz is. A vállalat úgy számol, hogy a mRNA-1273 néven ismert oltóanyagból az év végére 20 millió adag elkészül, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, és további egymilliárd adagot forgalmaznak világszerte 2021-ben.

A Moderna szerdai közleménye

A Moderna bejelenti, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a COVID-19 (mRNA-1273) elleni vakcina 80 millió adagjára vonatkozó előzetes adásvételi szerződését.

• Az Európai Bizottság jóváhagyta 80 millió adag mRNA-1273, a Moderna COVID-19 elleni vakcina lekötését

• Az Európai Bizottságnak lehetősége van további 80 millió adag megvásárlására

• A megállapodás is mutatja a Moderna elkötelezettségét az iránt, hogy az oltóanyag több országban elérhetővé váljon. 

„Nagyra értékeljük az Európai Bizottság mRNA vakcina iránt tanúsított bizalmát, és az mRNA-1273 felvételét oltóanyag-portfóliójukba. Tudjuk, hogy a koronavírus világjárvány kezeléséhez többféle megoldás szükséges, és büszkék vagyunk rá, hogy a Moderna is részt vállal ebben a globális erőfeszítésben” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. "Stratégiai partnereinkkel, a Lonza és Rovi vállatokkal karöltve bővítettük az Egyesült-Államokon kívüli gyártási kapacitásunkat, annak érdekében, hogy amennyiben jóváhagyásra kerül, évente körülbelül 500 millió, 2021-től kezdve pedig évente akár 1 milliárd vakcinát is képesek legyünk szállítani.”

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés