hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Az étrend-kiegészítőkkel van a legtöbb gond

A NÉBIH 2018-ban nagy hangsúlyt fektetett az étrend-kiegészítők ellenőrzésére, és nagy mennyiségben vont ki a forgalomból ismeretlen eredetű, illetve nem engedélyezett, gyógyszer hatóanyagot tartalmazó termékeket, közli a VG.

hirdetés

Tavaly összesen 195 esetben szabott ki élelmiszerlánc-felügyeleti, élelmiszerellenőrzési, illetve növényvédelmi bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági csalásokkal és hamisításokkal foglalkozó szervezeti egysége, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih KÜI). A kiszabott bírságok összege 153 171 894 forint volt – válaszolta a VG.hu érdeklődésére a Nébih.

A legmagasabb bírság 2018-ban meghaladta a 14 millió forintot, melyet nem nyomon követhető élelmiszerek felhasználása miatt szabott ki a hatóság.

A Nébih KÜI tavaly 581 ellenőrzést végzett. Az ellenőrzések során feltárt hibák és hiányosságok miatt a hatóság 3187 tétel, összesen 1789,36 tonna élelmiszer forgalomból való kivonását rendelte el.

Az élelmiszerbiztonsági hivatal 2018-ban nagy hangsúlyt fektetett az étrend-kiegészítő termékek megfelelőségének és forgalmazásának ellenőrzésére, és nagy mennyiségben vont ki a forgalomból ismeretlen eredetű, illetve nem engedélyezett, gyógyszer hatóanyagot tartalmazó termékeket. Ehhez a termékkategóriához kapcsolódik az igazgatóság 2018. évi legnagyobb „fogása” is: egy fővárosi raktárban több mint 60 ezer doboz, csaknem 668 millió forint értékű, jogszerűtlenül forgalomba hozott, nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt (például potencianövelőket, hajhullás elleni és zsírégető szereket, porcerősítőket) vontak ki a forgalomból.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés