hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az EMA a Janssen-vakcina termékinformációjának frissítését javasolja

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Johnson & Johnson vállalatcsoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag termékinformációjának frissítését javasolta azzal, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásai között szerepeltetni kell az alacsony vérlemezkeszám előfordulásának esélyét is.

hirdetés

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleményében hangsúlyozta: az immunológiai okok miatt lecsökkenő vérlemezkeszám (immuntrombocitopénia) előfordulásának, azaz a véralvadási nehézségnek az esélye rendkívül alacsony a Janssen-vakcina esetében.

A tájékoztatás szerint az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vakcina vizsgálatakor arra a következtetésre is jutott, hogy az oltóanyag beadását követően szédülés, fülzúgás, vagy fülcsengés fordulhat elő, s e tünetek összefüggésbe hozhatók a szorongással kapcsolatos reakciókkal. Ennek fényében a szakértői bizottság azt javasolta, hogy az egészségügyi szakembereknek a felsorolt tünetekre figyelmeztetniük kell azokat, akik ezt a vakcinát kapják. Kiemelték ugyanakkor: az oltóanyag előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.

Az uniós gyógyszerügynökség közölte továbbá, hogy a vizsgálatok eddig nem állapítottak meg okozati összefüggést a koronavírus elleni vakcinák és a menstruációs rendellenességek között. Menstruációs rendellenességek nagyon gyakoriak, alapbetegség nélkül is, például stressz, vagy fáradtság hatására is előfordulhatnak, tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés