hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az egészségre vonatkozó hamis állítások miatt indul a legtöbb eljárás

Alig két hete vonták ki a forgalomból azt a potencianövelőt, amely olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak – tudta meg az M1 fogyasztóvédelmi magazinja.

hirdetés

Nagyon sok eljárást kényszerülnek indítani az étrend-kiegészítőkön lévő jelölések, és az egészségre, tápértékre vonatkozó állítások miatt, amelyek katasztrofálisak – nyilatkozta az M1 fogyasztóvédelmi magazinjának, a Kosárnak Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztosítási igazgatója. Alig két hete tiltotta meg a hivatal a Devil Star nevű étrend-kiegészítő forgalomba hozatalát, és kötelezte a forgalmazót, hogy a készítményeket gyűjtse be mind a vásárlóktól, mind a kereskedőktől.

A honlapjukra feltöltött közleményükben két másik terméket tüntették fel az említetten kívül, amelyben egyébként ötféle mesterséges színezéket mutattak ki, többet határérték feletti mennyiségben. A NÉBIH laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelésre szánt étrend-kiegészítők ellenőrzésekor összesen három termékben mutatott ki gyógyszerhatóanyagot, ezek a King Life, az El Torito és a Red One nevű szerek.

Ma Magyarországon több százezren rendelnek internetről ismeretlen eredetű gyógyszereket, amelyekről nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak, nincsenek feltüntetve a dobozon a hatóanyagok. Azt sem tudják, hogy milyen gyártási körülmények között és hol készítik ezeket. Az leggyakoribb és a legnagyobb veszélyeket rejtő tabletták a fogyasztó- és potencianövelő szerek – mondta a szakember, hozzátéve, antidepresszánsok és rákellenes készítményeket is kínálnak az interneten.

Magyarországon csak patikák értékesíthetnek interneten recept nélküli gyógyszert. A legális oldalak listája megtalálható az ÁNTSZ honlapján, illetve a webpatika oldalán is jelezni kell, hogy rendelkezik engedéllyel.

A Devil Star esetében a szlovák forgalmazó visszavásárolja a terméket.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés