hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Az EB szigorította a vakcinák kivitelére vonatkozó ellenőrzési rendszert

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, így kívánja fokozni a vakcinák kivitelének átláthatóságát. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány, vagy olyanokba, amelyek maguk nem exportálnak oltóanyagkészleteikből.

hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bejelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az EU büszke arra, hogy olyan vakcinagyártóknak ad otthont, amelyek nemcsak az uniós polgároknak szállítanak, hanem a világ más részeit is ellátják oltóanyaggal. Felhívta azonban a figyelmet, hogy több tagállamban nagyon súlyos a járványhelyzet, és nem mindegyik vállalat tesz eleget a szerződésében foglalt kötelezettségeinek. Mint mondta, ezért is szükséges az uniós ideiglenes exportellenőrzési mechanizmusba beépíteni a kölcsönösség és az arányosság elvét.

Az EU a teljes lakosság beoltásához elegendőnél is több adag vakcinát foglalt le. Gondoskodni kell azonban arról is, hogy megfelelő időben kellő mennyiségű vakcina álljon az uniós polgárok rendelkezésére. Minden egyes nap számít, hangsúlyozta a brüsszeli testület vezetője.

A határozat értelmében az EU megvizsgálja, hogy a célország korlátozza-e jogszabály útján vagy más módon saját vakcinakészletének kivitelét, illetve hogy a rendeltetési országban jobb vagy rosszabb körülmények állnak-e fenn, mint az EU-ban, különös tekintettel az átoltottságra és a vakcinákhoz való hozzáférésre.

Az EU az új, szigorított mechanizmust ki fogja terjeszteni olyan országokra is, amelyekre eddig ezek a szabályok nem vonatkoztak, például Svájcra, Izraelre és Norvégiára, így az ezen országokba irányuló exportot a jövőben engedélyhez kötik.

Az Európai Bizottság január végén vezette be az ideiglenes érvényű exportellenőrzési mechanizmust, amely az oltóanyag-kivitelt engedélyekhez köti, és megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról. A testület március elején úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a mechanizmust, arra hivatkozva, hogy egyes oltóanyag-szállítmányok még mindig késedelmesen érkeznek az Európai Unióba.

Megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagát egy férfi a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjében kialakított oltóponton 2021. március 24-én (MTI/Balogh Zoltán)
Megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagát egy férfi a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjében kialakított oltóponton 2021. március 24-én (MTI/Balogh Zoltán)

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés