hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Az EB jóváhagyta a Valnevával kötött szerződést

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Valnevával kötött szerződést egy koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, a szerződés 2022-ben csaknem 27 millió adag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára.

hirdetés

Az Európai Bizottság és a Valneva nevű európai biotechnológiai vállalat szerződése arra is lehetőséget biztosít, hogy az oltóanyagot az új variánstörzsekhez igazítsák, valamint a tagállamok 2023-ban akár 33 millió további vakcinaadagot rendelhessenek.

Az EU és a franciaországi székhelyű Valneva közötti megállapodás a nyolcadik a koronavírus elleni lehetséges oltóanyag beszerzésére irányuló gyógyszeripari szerződések között. A brüsszeli testület ezt megelőzően az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNTech-Pfizer, a CureVac, a Moderna és a Novavax vállalattal írt alá szerződéseket. Közölték: a szerződések biztosítják, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve a koronavírus elleni oltási kampányokra. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

A Valneva európai biotechnológiai vállalat az élő vírusból vegyi inaktiválás útján állít elő vakcinát. Az eljárás influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt lehetséges koronavírus-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés