hirdetés
hirdetés
2020. április. 06., hétfő - Vilmos, Bíborka.
hirdetés

Az Avastin és a Mabthera is lehet hamisított!

Újabb két gyógyszerkészítményről derült ki, hogy érinti az áprilisi olaszországi gyógyszerlopási és -hamisítási ügy: az Avastin és a Mabthera egyes tételeit is ellopták és meghamisíthatták.

hirdetés

Ahogy arról korábban már írtunk (Hamisított Herceptin került forgalomba), egy olaszországi gyógyszerlopást követően az EU több tagállamában hamisított gyógyszerkészítmények kerültek forgalomba. Az ügy kivizsgálása kapcsán az olasz hatóságok most arról tájékoztattak, hogy a Herceptin (trastuzumab), a Remicade (infliximab) és az Alimta (pemetrexed) mellett további két gyógyszer, az Avastin (bevacizumab) és a Mabthera (rituximab) több hamisított gyártási tétele is kikerült az országból.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) a tagországok gyógyszerhatóságaival együttműködve igyekszik felderíteni a hamisított készítményeket. Elrendelték a lopott és feltehetően hamisított gyártási tételek visszahívását, amelyek teljes listája megtalálható az EMA honlapján.

Hazánkban is indokolt az elővigyázatosság, ezért felhasználás előtt a fenti készítmények minden tételét figyelmesen meg kell vizsgálni, és ha bármilyen rendellenességet észlelnek, azt haladéktalanul jelenteni kell a GYEMSZI-OGYI-nak Ilyen eltérés lehet, ha például:

  • az ampullán feltüntetett gyártási szám és lejárati idő nem egyezik a dobozon láthatóval
  • a porampulla folyadékot tartalmaz
  • a csomagolás vagy a porampulla kupakja sérült
  • olasz nyelvű felirat vagy „olasz/Olaszország” megjelölés szerepel a készítményen.

A gyanús készítményeket felhasználni tilos!

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés