hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Az aszpirin lassíthatja az emlőrák kiújulását

A Cancer Research folyóiratban megjelent tanulmány kutatási eredményei alapján egyes túlsúllyal küzdő posztmenopauzális korban levő, emlőrákos betegek esetében bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az aszpirin és az ibuprofen csökkenti a rák kiújulásának esélyét. Dr. Andrew Brenner a Texasi Egyetem Rákkutatási és Terápiás Központjának onkológusának elmondása szerint vérminták elemzése során fedezték fel az említett felfedezést.

hirdetés

A kutatók gyulladáscsökkentő szérumot helyeztek ösztrogént termelő zsírsejt-tenyészetekre, majd ugyanezt tették mellrákkal fertőzött sejtekkel is. A hatóanyag a túlsúlyos nők szervezetéből származó fertőzött zsírsejtekre sokkal agresszívebb hatást fejtett ki, mint a normál súlyú emlődaganatos betegekre.

Dr. Brenner elmondása szerint úgy tűnik, hogy a folyamatban megjelenik a prosztaglandin (prosztánsav), melynek szerepe van a gyulladásos folyamatokban.

A kutatási eredményekből levont megállapítások alapján a tudósok retrospektív tanulmányt állítottak fel, melyben két csoportot hoztak létre. Az egyikbe sorolták azokat, akik kaptak COX2 (ciklooxigenáz-2) enzim gátlókat, a másikba pedig azon betegeket, akik nem. A COX2-t kapott beteg esetében alacsonyabb volt a visszaesések aránya. A gyulladáscsökkentők használatával csökkent az ERα pozitív emlőrák kiújulásának aránya, és a betegek közel 50%-kal hosszabb ideig maradtak tünetmentesek. Az ER pozitív emlőrák az ösztrogén termelés válaszreakciójaként kialakuló daganatos megbetegedés. Világszerte a diagnózisok mintegy 75%-nál állapítják meg az emlőrák ezen típusát.

Dr. Linda deGraffenried (a Texasi Egyetemen Dr. Brenner tanulmányában résztvevő rákkutató specialista) elmondása szerint az eredmények csak előzetes konzekvenciák levonására alkalmasak. Az elhízott vagy túlsúlyos nők esetében a rák rosszabb prognózissal jár, mint a súlyproblémákkal nem küzdő nők esetében.

A kutatók feltételezése alapján az azonos diagnózis ellenére ezek a nők más típusú betegséggel küzdenek. Molekuláris szinten ugyanis eltérő változásokon esnek át. Elsősorban a betegség terjedését elősegítő elhízást szükséges megfékezni, ezért a kutatócsoport tárgyalásokat indított el több befektetővel, hogy finanszírozhassák a gyulladáscsökkentő hatóanyag kifejlesztését.

PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés