hirdetés
hirdetés
2020. február. 27., csütörtök - Edina.
hirdetés

Az aszpirin és petefészekrák: biztató eredmények

Azok a nők, akik naponta szednek aszpirint, 20%-kal csökkentik a petefészekrák kockázatát – mutatta ki egy új vizsgálat. Ahhoz azonban, hogy ezt a klinikumban is javasolják, még további vizsgálatok szükségesek.

hirdetés

Az USA-beli Országos Rák Intézet (NCI) kutatói azt mutatták ki, hogy azok a nők, akik naponta szednek aszpirint, akár 20%-kal is csökkentik a petefészekrák kockázatát. A vizsgálat eredményeit a Journal of the National Cancer Institute publikálta február 6-án.

A becslések szerint 2014-ben több mint 20 000 nőben fognak petefészekrákot diagnosztizálni az Egyesült Államokban, és 14 000-nél többen belehalnak a betegségbe. A korai stádiumú petefészekrák sikeresen kezelhető. E betegség tünetei azonban más, szokványosabb állapotok tüneteit utánozhatják, így a húgyhólyag vagy a belek rendellenességeiét, s ezért és egyéb okok folytán a petefészekrákot gyakran csak előrehaladott stádiumaiban diagnosztizálják. A késői stádiumú petefészekrák esetén a kezelési lehetőségek korlátozottak és rossz a prognózis – ezért igen fontos a megelőzés.

Kimutatták, hogy a krónikus gyulladás növeli a rák és más betegségek kockázatát. Korábbi vizsgálatok szerint az aszpirin és az egyéb nem-szteroid gyulladásgátlók (non-steroidal anti-inflammatory drug, NSAID) csökkenthetik általában véve a rák rizikóját. Azok a kutatások azonban, amelyekben azt akarták megállapítani, hogy ezek a szerek befolyásolják-e a petefészekrák veszélyét, nem jutottak egyértelmű eredményre. A mostani vizsgálat a legnagyobb azok közül, amelyek ezzel a kérdéssel foglalkoztak.

Britton Tabert, PhD és dr. Nicolas Wentzensen, PhD, az NCI rákepidemiológiai és rákgenetikai divíziójának munkatársai és kollégáik 12 nagy epidemiológiai vizsgálat összesített adatait elemezték (a vizsgálatok közül kilencet az USA-ban végeztek). Céljuk annak megállapítása volt, hogy azokban a nőkben, akik aszpirint, más NSAID-ot vagy paracetamolt szednek, kisebb-e a petefészekrák kockázata. E szerek esetleges előnyét közel 8000 petefészekrákos és majdnem 12 000 nem rákos nőben vizsgálták.

A résztvevők beszámoltak arról, hogy szedik-e a fenti szereket, és ha igen, milyen gyakorisággal. A személyek 18%-a rendszeresen szedett aszpirint, 24%-uk valamilyen más NSAID-ot és 16%-uk paracetamolt. Az elemzések kimutatták, hogy azokban a nőkben, akik naponta szedtek aszpirint, 20%-kal kisebb volt a petefészekrák rizikója, mint azokban, akik heti egy tabletta aszpirinnál kevesebbet fogyasztottak. Az egyéb NSAID-ok – amelyek közé sok különféle gyógyszer tartozik – esetében a kép nem volt ilyen világos: azoknak a nőknek a körében, akik valamilyen nem-aszpirin NSAID-ot vettek be legalább hetente egyszer, 10%-kal alacsonyabb volt a petefészekrák kockázata, mint azokban, akik ritkábban alkalmaztak NSAID-ot. Ez a különbség azonban nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak. A paracetamol szedése – amely nem gyulladásgátló gyógyszer – nem befolyásolta a petefészekrák rizikóját.

Ez a vizsgálat egy újabbal egészítette ki azoknak a rosszindulatú folyamatoknak a sorát, amelyek potenciálisan megelőzhetők az aszpirin használatával (ilyen például a kolorektális rák és egyéb rákok). Ennek ellenére, a szerzők arra figyelmeztettek, hogy ez kevés ahhoz, hogy megváltoztassák a klinikai gyakorlatot. Újabb vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk az aszpirin kockázat-előny arányát, és ki kell deríteni azt is, hogy az aszpirin milyen mechanizmus révén csökkenti a petefészekrák rizikóját – vonták le a következtetést.

Az aszpirin fő nemkívánatos mellékhatásai a gasztrointesztinális vérzés és a vérzéses stroke. Ezért a mindennapi aszpirinszedés csak az orvos jóváhagyása mellett ajánlott – intettek óvatosságra a szerzők.

(forrás: Science Daily, otszonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés