hirdetés
hirdetés

Az anyaméh sem steril, baktériumok népesítik be

Az uterusban élő baktériumok összetétele hatással van az in vitro fertilizációs eljárások eredményességére.

hirdetés

Sokáig úgy gondolták, hogy az anyaméh steril, abban nem élnek baktériumok. Ez az elképzelés már a múlté. Kiderült, hogy az uterusban nagy számban találhatók meg a legkülönfélébb baktériumok, és a méhben lévő bakteriális flórának jelentős hatása van többek között arra, hogy milyen arányú eredményesség várható egy in vitro fertilizációs (IVF) eljárástól.

Az anyaméh nem steril üreg

A mesterséges megtermékenyítések során használt, a megtermékenyített petesejteket a méhüregbe juttató katéteren található baktériumok hívták fel a figyelmet arra, hogy felül kell bírálni a méhüreg sterilitásáról alkotott korábbi nézetet. Mint arról az American Journal of Obstetrics and Gynecology hasábjain valenciai orvosok beszámoltak, a méhben élő baktériumok összetétele más, mint a hüvely bakteriális flórájáé. Fiziológiás esetben a méhben élő baktériumok több mint 90 százaléka a Lactobacillus-ok közé tartozik. Az uterus mikrobiom-összetétele a menstruációs ciklustól függetlennek tűnik és valószínűsíthető, hogy arra a hormonok sincsenek hatással. Ellenben, a méhben élő baktériumok befolyásolhatják többek között az in vitro fertilizáció sikerét.

Ha túl kevés a Lactobacillus, alig sikerül az IVF

A méhben élő baktériumok összetételének az IVF eredményességére kifejtett hatását szisztematikusan vizsgálva kiderült, hogy a Lactobacillusok dominanciája a mesterséges megtermékenyítés egyik feltétele. Az implantációk 60,7 százaléka sikeres, ha Lactobacillusok uralják (minimum 90 százalékban) a méh flóráját, miközben a Lactobacillusok relatív hiánya és helyettük egyéb baktériumok megjelenése mintegy 23,1 százalékra redukálja a sikeres implantációk arányát. Míg Lactobacillusok túlsúlya esetén az összes beültetés 58,8 százaléka végződik élveszületéssel, addig nem-Lactobacillus domináns uterus-mikrobiom esetében ez az arány mindössze 6,7 százalék.

IVF előtt meg kellene vizsgálni a méh bakteriális flóráját

Anélkül, hogy a pontos mechanizmus ismert lenne, a legújabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, a méh mikrobiomjának az összetétele, illetve az abban bekövetkező változások markáns hatást fejtenek ki az IVF kimenetelére. Ennek fényében a szakemberek úgy vélik, hogy a jövőben az IVF várható kimenetelének becslése során a méh mikrobiomot is tekintetbe kellene venni.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt, AJOG)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés