hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

AWaRe

Az antibiotikumok WHO szerinti 3 csoportja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint számos országban az antibiotikumok több mint felét nem rendeltetésszerűen alkalmazzák. Nem ritka, hogy vírusos infekciók kezelésére is antibiotikumokat szednek a betegek, illetve túl gyakran kerül sor a széles spektrumú antibiotikumok felírására. Ezzel összefüggésben az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia világszerte egyre súlyosabb méreteket öltő és egyre inkább aggasztó probléma. A tüdőgyulladást, sebfertőzést vagy szepszist okozó Acinetobacter, E. coli és Klebsiella pneumoniae egyre gyakoribbak a kórházban fellelhető rezisztens törzsek között.

hirdetés

 „Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia olyan fenyegetést jelent, ami az orvostudomány terén elért 100 éves fejlődést lenne képes semmissé tenni” – mondja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedros Adhanom. Így az antibiotikumokkal szemben mutatott rezisztencia terjedésének megfékezése, letörése az egyik fő feladat napjainkban. Ennek jegyében a WHO a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumokat három csoportba sorolta, egy figyelemfelhívó, „AWaRe” rendszert alakított ki.

Az egyes csoportokba tartozás egyben iránymutatás arra vonatkozóan, hogy az adott antibiotikum milyen esetekben rendelhető, és milyen esetekben javasolt helyette mást választani. Az antibiotikumok döntő részét besorolták az „AWaRe” rendszerbe, azok a hatóanyagok, amik kimaradtak, valószínűleg a következő „kiadásban” jelennek majd meg.

„AWaRe” = „Odafigyelni” az antibiotikum-választás és -rendelés során

A WHO „AWaRe” nevű antibiotikum-klasszifikációja az antibiotikumokat három csoportba sorolja:

1. „A” mint „access” – „hozzáférhető”, azaz antibiotikum adása esetén elsőként javasolt hatóanyag

2. „Wa” mint „watch” – „odafigyeléssel alkalmazandó”, azaz általában második vonalbeli antibiotikumok, speciális infekciók kezelésére

3. „Re” mint „reserve” – „tartalék”, azaz (súlyos esetekre) tartalékolandó antibiotikumok

Az „access” kategória nem a „gyenge”, a „watch” kategória pedig nem az „erős” antibiotikumokat tartalmazza; számos példa hozható ugyanis arra, hogy a különféle infekcióknál az „access” kategóriába tartozó antibiotikumok bizonyulnak a „legerősebb” hatásúnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az „AWaRe” kategorizálást áttekintve megállapítható, hogy az „access” kategóriába sorolt hatóanyagok készítményeinek majdnem 60 százaléka per os is adagolható. A „watch” kategóriába sorolt antibiotikumok gyógyszereinél ez az arány már alacsonyabb, körülbelül 40 százalék, míg a „reserve” csoportban mindössze 10 százalék körüli.

Infekcióhoz (hozzá)rendelt antibiotikumok

Az „AWaRe” a rezisztencia visszaszorítása és az antibiotikum-felhasználás racionalizálása érdekében az egyes antibiotikumok alkalmazhatósági körére is javaslatot tesz. Továbbá, az „AWaRe” részeként a WHO 21 gyakori bakteriális infekció kezelésére vonatkozóan jelöl meg olyan első és második vonalbeli antibiotikumokat, amik a kockázat minimalizálását, a terápiás haszon maximalizálását és a rezisztencia lehető legnagyobb mértékű visszaszorítását szolgálják.

Egy példát kiemelve: torokfájás esetén nem javasolt első lépcsőben antibiotikumot rendelni. Amennyiben ez a későbbiekben szükségessé válik, akkor első vonalbeli szerként az „access” csoportba sorolt amoxicillin adható, második vonalbeli szerként pedig a „watch” csoportba sorolt klaritromicin rendelhető.

Bárki számára hozzáférhető honlap

A WHO weboldalán – aware.essentialmeds.org – nemcsak az infekciók alapján lehet keresni, és az azok kezelésére javasolt antibiotikumokat megtalálni, hanem antibiotikumokra is. Ilyen módon megtalálható például az oldalon, hogy a doxiciklin első vonalbeli szernek számít a Chlamydia trachomatis okozta infekciók és a kolera kezelésében, míg második vonalbeli hatóanyagnak minősül a gyermekkori kolera, az enyhe vagy mérsékelt súlyosságú bakteriális pneumonia, valamint a krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbációjának a kezelésében.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, SE Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés