hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Az AMR az egyik legjelentősebb veszély a globális egészségügyre nézve

Az antimikrobiális rezisztencia előfordulása folyamatosan nő, 2050-ig évente 10 millió ember életét is követelheti világszerte – többet, mint ahányan jelenleg rákban halnak meg.

hirdetés

Az AMR világszinten évente 700 000 ember halálát okozza,1,2  előfordulása folyamatosan nő.

Az antimikrobiális gyógyszerek közé azok az antibiotikumok, illetve antifungális és antivirális szerek tartoznak, amelyek felveszik a harcot a különböző baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben.3 Szerepük jelentős, az antibiotikumok megjelenése 23 évvel hosszabbította meg az ember átlagos élettartamát.4

„Az, hogy szükség van ezekre a gyógyszerekre, nem kérdés. Az már sokkal inkább riasztó, hogy a kórokozók olyan szinten mutálódnak, alakulnak át, hogy az antibiotikumok sem bírják a harcot, egyre veszítenek hatékonyságukból. Azok a kórokozók pedig, amelyek ellenállnak az antimikrobiális szereknek, túlélnek és szaporodnak tovább, átörökítve rezisztenciájukat.2 Minél több antibiotikumot használunk, annál nagyobb a nyomás a baktériumokon is, hogy rezisztenciát, ellenállást alakítsanak ki 2” – magyarázza az AMR veszélyeit dr. Fabó Tibor, a Pfizer Kft. orvosigazgatója.

Az AMR elleni küzdelemről szóló 2016-os nyilatkozat egyik eredeti aláírójaként5 és a fertőzésellenes szerek piacának egyik globális vezető vállalataként a Pfizer felismerte, hogy az AMR-előidézte válságot egyetlen vállalat sem képes egyedül megoldani. Közös összefogásra és kreatív megoldásokra van szükség.

„A Pfizer azon kevés, kutatótevékenységet is végző gyógyszeripari nagyvállalatok egyike, amely még mindig aktív a fertőzésellenes szerek kutatás-fejlesztésének területén.6 Továbbra is elkötelezettek vagyunk a rezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzését és kezelését segítő vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésére irányuló kutatási-fejlesztési tevékenység mellett. Fejlesztési termékportfóliónk bővítése érdekében folytatjuk az alternatív és kiegészítő kezelési lehetőségek feltárását mindhárom elsődleges fertőzéstípusban: a bakteriális, vírusos és gombás fertőzésekben„ – tette hozzá Fabó Tibor.

Az orvosigazgató kihangsúlyozta, hogy a felelősség egyénszinten is jelentős. A szuperkórokozók megállításáért az alábbiak betartásával tehetünk:

  • Kizárólag akkor szedjünk antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert, ha arra szükség van, és azt a kezelőorvos utasításainak megfelelően tegyük!1,7
  • Ha antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert kell szednünk, akkor annak teljes adagját szedjük be, akkor is, ha közben sokkal jobban vagyunk. Végezzük el a teljes gyógyszeres kezelést a kezelőorvos utasításainak megfelelően!1,7
  • Soha ne szedjünk be mások számára vagy más típusú fertőzésre felírt antibiotikumot vagy gombaellenes gyógyszert! 1,7
  • Rendszeresen mossunk kezet!1

Hivatkozások:

1. World Health Organization. Antibiotic resistance factsheet. July. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance, utolsó megtekintés dátuma: 2021.11.18.

2. Review on Antimicrobial Resistance. Tackling drug-resistant infections globally: final report and recommendations. May 2016. Elérhető: https://amr-review.org/sites/default/files/160525_Final%20paper_with%20cover.pdf, utolsó megtekintés dátuma: 2021.11.18.

3. Review on Antimicrobial Resistance. Tackling a crisis for the health and wealth of nations. December 2014. Elérhető: https://amr-review.org/sites/default/files/AMR%20Review%20Paper%20-%20Tackling%20a%20crisis%20for%20the%20health%20and%20wealth%20of%20nations_1.pdf, utolsó megtekintés dátuma: 2021.11.18.

4. Hutchings MI, Truman AW, Wilkinson B. Antibiotics: past, present and future. Curr. Opin. Microbiol. 2019;51:72-80.

5. Declaration by the Pharmaceutical, Biotechnology and Diagnostics Industries on Combating Antimicrobial Resistance. January 2016. Elérhető: https://amr-review.org/sites/default/files/Declaration_of_Support_for_Combating_AMR_Jan_2016.pdf, utolsó megtekintés dátuma: 2021.11.18.

6. Access to Medicine Foundation. Antimicrobial resistance benchmark 2020. Elérhető: https://accesstomedicinefoundation.org/media/uploads/downloads/5e26bb8b50bd3_Antimicrobial_Resistance_Benchmark_2020.pdf, utolsó megtekintés dátuma: 2021.11.18.

7. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Antifungal Resistance. Elérhető: https://www.cdc.gov/fungal/antifungal-resistance.html, utolsó megtekintés dátuma: 2020.8.21.

(forrás: Pfizer)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés