hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Az Amgen vírus alapú vakcinája sikereket hozott a melanóma kezelésében

Amíg az utóbbi években a különféle vírus alapú vakcinák nem hoztak jó eredményeket, az Amgen fejlesztette a késő-stádiumú melanomás rákbetegek kezelésére alkalmas T-Vec-et, mely az egyik legnagyobb biotechnológiai dobás lehet.

hirdetés

A genetikailag módosított herpes simplex vírust célzottan arra tervezék, hogy a daganatba jutattava helyileg a rákos sejteken belül osztódjon, ezáltal roncsolja a sejtek membránját, előidézve a lízis általi sejthalált. Mindemellett a T-Vec fokozza a GM-CSF fehérvérsejt növekedési faktor expresszálását, amivel az immunrendszert serkenti.

Az Amgen 3 éve 1 milliárd dollárért vette meg a talimogene laherparepvec vírust a BioVextől, és az akkori K+F vezér, Roger Perlmutter  indította el a fejlesztését.

Egy korábbi tanulmány még arról számolt be, hogy 295 beteg összesen 4000 tumor léziójának T-Vec-es kezelése során a páciensek negyede tapasztalt súlyos, kedvezőtlen mellékhatást, úgy mint cellulitiszt, kórosan lázas állapotot, vagy akár a tumor progresszióját.

A későbbi kutatások már a 6 hónapig tartó Fázis III eredményekre épültek, amik tartós tumorválaszról számoltak be. A köztes adatok szerint a páciensek túlélési mediánja a hagyományos GM-CSF kezelés 19 hónapjával szemben 23,3 hónapra nőtt.

Ezek a mérföldkövek folyamatosan elősegítették a kutatás menetét, ráadásul nemrég újabb adatokat mutattak be. A vizsgálatok során a T-Vec vakcinával kezelt tumorok 64%-a reagált jól a kezelésre, kétharmaduknál minimum 50%-os csökkenést értek el, és a jól reagáló tumorok fele láthatóan eltűnt. A nem közvetlenül kezelt bőrfelszíni és nyirokcsomói tumorok 1/3-ában is ki tudtak mutatni kedvező hatást, ami igazolja az előzetes feltevést, hogy a kezelés beindítja a kívánt immunválaszt.
A terápia jövőbeli sorsát meghatározó kulcsfontosságú adatokat – miszerint hogyan javulnak a túlélési kilátások a vakcina gyakorlati alkalmazása során – az elkövetkezendő hónapokban publikálják.

Az Amgen azonban a hivatalos eredmények elfogadásáig sem ül ölbe tett kézzel: a biotechnológiai cégóriás már elindított egy kombinált vizsgálatot a Yervoy-jal (Bristol-Myers), illetve a Merckhez szerződött Perlmutterrel is folytatja a munkát a Lambrolizumabbal kombinált kezelések kutatásában.

„Ezek az adatok hozzájárulnak azokhoz a korábbi bizonyítékokhoz, amik megerősítik a talimogene laherparepvec helyi és távoli hatásait, és a valószínűsíthető képességét arra, hogy rendszerszinten tudja stimulálni a daganatellenes immunválaszt” – nyilatkozta Sean Harper, az Amgen jelenlegi K+F részlegének vezetője.

Tóth Ilona
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés