hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a remdesivir használatát

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a remdesivir használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására, jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban.

hirdetés

Az elnök mellett jelen volt az FDA vezetője, Stephen Hahn, a remdesivirt kikísérletező kaliforniai laboratórium, a Gilead Sciences elnök-vezérigazgatója, Daniel O' Day és Mike Pence amerikai alelnök.

Trump közölte: az FDA arra adta meg az engedélyt, hogy az orvosok sürgős esetekben és súlyos betegeket kezelhessenek remdesivirrel.

Daniel O'Day rögtön másfélmillió ampullát ajánlott fel a szövetségi kormányzatnak, illetve a kórházaknak. Stephen Hahn úgy fogalmazott: a remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint  mellékhatásai hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra.

Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését. Mike Pence alelnök közölte: a másfélmillió ampulla remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását.

Trump a jelenlévő újságíróknak azt mondta: reményei szerint százezer alatt lesz a járvány halálos áldozatainak száma. Az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint péntekig 1 millió 100 ezernél is több fertőzöttet diagnosztizáltak, és a járvány több mint 65 ezer halálos áldozatot követelt, ugyanakkor már 161 ezren meggyógyultak a Covid-19-ből.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés