hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

Az alvászavarok előre jelezhetik az Alzheimer-kórt

A legfrissebb vizsgálati eredmények kapcsolatot fedeznek fel az alvászavarok és az Alzheimer-kór biológiai markerei között.

hirdetés

Számos betegséggel kapcsolatban beszámoltak már alvászavarok jelentkezéséről. A diabétesz, magas vérnyomás, depresszió, elhízás esetén éppúgy előfordulhatnak el- vagy átalvási problémák, mint a kognitív funkciók károsodása esetén. A lista azonban bővül: az Alzheimer-kór korai stádiumában is felléphetnek alvászavarok.

Egy tavaly publikált vizsgálat eredményei rávilágítanak arra, hogyan vezethet az alvászavar, azaz az alvás alatti elmaradó „takarítási” fázis – ami során a cerebrospinális folyadék átmossa és eltávolítja a felesleges proteineket a neuronok közötti térből – Alzheimer-kór kialakulásához.

Ha nem alszik valaki, több amiloid-plakk képződik

Mint azt a Neurology folyóiratban megjelent közlemény szerzője, Barbara B. Bendlin, mondja, „az alvási fázis megszakítása vagy az alvás hiánya amiloid-plakkok képződéséhez vezethet, amiket a megfelelő minőségű alvás hiányában az alvás alatti „takarítási fázis” nem tud eltávolítani”.

Kérdőíves vizsgálat

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 101, az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából rizikócsoportba tartozó (közvetlen hozzátartozója Alzheimer-kóros vagy apolipoprotein-E gén mutatható ki náluk) ember megvizsgálásával tanulmányozták azt, hogy az alvászavar hogyan függ össze az Alzheimer-kór biológiai markereivel. A vizsgálatba bevont személyek átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 63 év volt, és egyiküknél sem volt jelen kimutatható mértékű kognitív zavar.

Aki rosszabbul alszik, annak több Alzheimer-markere van

Bebizonyosodott, hogy azok a személyek, aki a kérdőíves megkérdezés alapján rosszabb alvásminőségről számolnak be vagy alvászavarokat tapasztalnak, gyakrabban rendelkeznek magasabb Alzheimer-kórra jellemző marker-szinttel a cerebrospinális folyadékukban, mint a kortársaik. A különbség abban az esetben is szignifikáns marad, ha a kutatók figyelembe vették az esetleges depresszió jelenlétét, altató gyógyszerek szedését, a testtömegindexet (BMI), illetve a képzettséget.

Érdekes módon az obstruktív alvási apnoe jelenléte és az Alzheimer-kór között nem sikerült kapcsolatot igazolniuk.

Az ok-okozati kapcsolat boncolgatása

Egyelőre nem ismert, hogy az alvászavarok fellépése vezet-e Alzheimer-kór kialakulásához vagy a neurodegeneratív betegség okozza a különféle alvászavarok megjelenését. Tény azonban, hogy az alvászavarok felhívhatják a figyelmet a neurodegeneratív betegség megjelenésére, és – terápiás lehetőségek birtokában – segíthetnek annak korai gyógykezelésében is.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés