hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Az alvásmedicina és az alvásbetegségek

Felgyorsult világunkban az elégtelen alvás, az alvás-ébrenlét súlyos zavarainak megelőzése, következményeinek kiküszöbölése kemény kérdéseket tesz fel az orvostudománynak. E gondok vezettek a speciális alvásklinikák, -ambulanciák és -laboratóriumok kialakításához, egy új orvosi szakma megteremtéséhez.

A foglalkozások, a mind magasabb teljesítményigény alapkövetelménnyé teszik a megfelelő pihentető alvás biztosítását. E gondok vezettek az e kérdésekkel speciálisan foglalkozó alvásklinikák és -laboratóriumok tömeges szervezéséhez és egy új tudományág, az alvás-ébrenlét zavarok gyakorlati megoldását célzó alvásmedicina kialakulásához.

Az eddig összegyűlt tapasztalatok alapján tudjuk, hogy hatékony, az egészségügy más területei számára is hasznos alvásmedicina csak abban az esetben alakulhat ki, ha speciális területei (alvásambulanciák, alváslaboratóriumok és -centrumok) jól integrálódnak az általános egészségügy szervezetébe, illetve az egészségügyi ellátás egyes szintjein dolgozók megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a betegek felismeréséhez és megfelelő diagnosztikus útra irányításához. Az alvásmedicina fő céljai jól megfogalmazhatóak:

  • Az alvás-ébrenlét zavarban szenvedők számára is lehetővé tenni a lehető legrövidebb időn belül felállított, helyes kórismét;
  • Időben megkezdeni a helyes kórismén alapuló megfelelő és eredményes terápiát.

E célok megvalósításához azonban sok feltételnek kell teljesülnie:

  • Az alvás-ébrenlét zavarok vonatkozásában is érvényesülnie kell egy egységes és korszerű szemléleten alapuló gondolkodási algoritmusnak, ami az egészségügyi ellátás minden szintjén, a betegekkel foglalkozó orvosok, szakorvosok, asszisztensek, nővérek tevékenységét irányítja.
  • Szükség van egy jól szervezett, tisztázott szakmai és funkcionális kapcsolatokkal rendelkező ellátórendszerre, mely egyrészt kapcsolódik a meglévő egészségügyi ellátás szerkezetéhez, másrészt megteremti a szükséges speciális centrumokat (alváslaboratóriumok, centrumok, alvásambulanciák).
  • Az egyes fő diagnosztikai csoportok területén részletesen kidolgozott, mind a nemzetközi elvárásoknak, mind a hazai egészségügyi ellátás szerkezetének megfelelő protokollok.

Az ellátórendszerre vonatkozó alapelvek

Az eddigi nemzetközi és hazai tapasztalatok arra utalnak, hogy az az ellátórendszer működik jól, amelyik az alvásmedicina funkcionális alapegységére épül. Ez az alapegység két részből áll:

1. Az általános egészségügyi ellátás területeiből (alapellátási rendelőkből, szakorvosi járóbeteg-rendelőkből, kórházi osztályokból);

2. Az alvásmedicina speciális ellátó rendszeréből (alvásambulanciák, alvásdiagnosztikai laboratóriumok). Utóbbiak technikai és elméleti felkészültségüknél és a képzésben betöltött szerepüknél fogva különböző szakmai szinteket (laboratóriumok és centrumok) képviselhetnek.

A funkcionális alapegységben a diagnosztika folyamata a háziorvosi rendelőkben, szakorvosi rendelőkben és kórházi osztályokon kezdődik, majd az alvásambulanciánkon keresztül az alváslaboratóriumokig terjed. E diagnosztikai vonalat az egyes szinteken kialakult és igazolt diagnózisnak megfelelően a megfelelő terápia, gondozás és a képzés kapcsolatai egészítik ki. Egy ilyen egységben az alvásmedicina speciális területei számos alapellátási, szakorvosi rendelővel, kórházi osztállyal állhatnak kapcsolatban. Ebben a rendszerben az egyes szintek feladatai és kapcsolatai tisztázottak és megfelelően illeszkednek egymáshoz, biztosítva a hatékony működést.

Az alvás anatómiája és biológiája

Alvásunk a fokozódó stressz, a felgyorsult közlekedés, a több műszakkal kombinált speciális teljesítményt igénylő ébrenléttel azonos értékű, azzal szoros funkcionális kapcsolatban lévő összetett pszichobiológiai folyamat. A Föld forgásával változó helyi fény-sötétség és környezeti viszonyok hosszú tanulási folyamat eredményeképpen alakítják ki életünkben az ébrenlétünk és alvásperiódusunk váltakozását szabályozó biológiai óránkat. E biológiai óra helye az agyalapon, látóidegünk kereszteződése előtt található. Közvetlen szabályozásában a környező fényviszonyok mellett a tobozmirigyben termelődő melatonin játszik vezető szerepet. Ez a biológiai óra szorítja közel 24 órás korlátok közé az úgynevezett homeosztatikus szabályozást, mely az agy számára a teljes regenerációt jelentő alvásmennyiség biztosítását, az ébrenléti működésével párhuzamosan felszaporodó anyagok (pl. adenozin) eltávolítását jelenti. Alvásunk ciklusos szerkezete is tükrözi az alvás alapfunkcióját: első harmada a mély, lassú hullámú alvás és a regenerációt segítő szomatotrop hormon, utolsó harmada már a másnapra való felkészülés (adrenalin, szimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódása, gondolkodási programokat elrendező álomfázis) jegyében telik.

Alvásigényünk életünk során jelentősen csökken. A kisiskolások 8-10 óra igénye 60 év felett már 5-6 órára csökken. Az alvásigényt emellett az aktuális szellemi teljesítmény is befolyásolja. Az alvásban számos olyan folyamat zajlik, melynek hiánya súlyos és tartós kóros következményekkel jár memóriánkban, figyelmünkben, különösen a homloklebeny működését érintő összetett kivitelező funkciókban, alkalmazkodóképességünkben. Extrém hiány vagy zavar az ébrenlétünket váratlanul áttörő, ezért igen balesetveszélyes alvásrohamok, elalvások képében nyilvánulhat meg.

Az alvászavarok kezelése

Rövid, átmeneti alvászavar és ismert ok (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, testi betegség, fájdalom) esetén az alváshigiénés szabályok szigorú betartása rövid hatású altatószer átmeneti alkalmazása, az ok elhárítása vagy annak megfelelő protokoll mentén történő megoldása – autogén tréning szorongás esetén, koronterápia és melatonin megfelelő kombinációban történő alkalmazása időzónaváltás esetén, az alapbetegség meggyógyítása, fájdalomcsillapítás – sikeres lehet.

Krónikus alvás-ébrenlét zavar azonban első lépésként az ok (vagy okok) kiderítését igényli. Ezért szükséges, hogy szakember megfelelő kórelőzmény és nemegyszer házastárstól, családtagtól nyert adatok birtokában (az alvó nincs tudatában sok olyan jelnek, mely az alapbetegségre nagyon jellemző lehet: horkolás, beszéd, mozgás), megfelelő, általában rövid időt és igen ritkán kórházi kezelést igénylő vizsgálatok elvégzése után megtalálja az okot és javaslatot tegyen az eredményes megoldásra. E vizsgálatok speciális része egy éjszakát vagy egy nappalt igénylő alváslaboratóriumi megfigyelés lehet. Nemegyszer az alvásmonitorozó műszert a páciens haza is viheti. Fontos, hogy egy ilyen út bejárása nélkül esély sincs a gyógyulásra, a nem megfelelő terápia (leggyakrabban gyógyszeres kezelés) káros következményeivel terhelődik (gyógyszermegszokás, utóhatás stb.), és előbb-utóbb a beteg életének egyik központi megoldatlan problémájává súlyosbodik. Hazánkban is kialakul az alváslaboratóriumok hálózatának rendszere.

Az inszomnia (alvási elégtelenség) az orvosi praxisban észlelhető egyik leggyakoribb tünetcsoport, amely mögött számos életmódbeli tényező, ugyanakkor többféle testi betegség vagy mentális zavar is előfordulhat. A felnőttkori inszomnia általános kritériumai az alábbiakban foglalhatók össze:

  • Az elalvásnak vagy az alvás fenntartásának zavara, vagy korai ébredés, vagy rendszeresen nem pihentető, gyenge minőségű alvás;
  • A fenti alvási nehézségek a megfelelő alvási lehetőség és alvási körülmények ellenére is fennállnak;
  • Az éjszakai alvási nehézségek mellett legalább egy nappali tünet is igazolható.

Az éjszakai és nappali tünetek arányát, valamint az okozott életminőség-romlást erősen befolyásolja a tünetek időtartama: az egy hónapnál rövidebb ideig tartó eseteket átmeneti inszomniának, az egy hónapnál hosszabb ideje fennálló tüneteket perzisztens inszomniának nevezzük. A perzisztens inszomnián belül megkülönböztetünk szubakut (3−6 hónapnál rövidebb ideig tartó) vagy krónikus (az előbbinél hosszabb ideig fennálló) inszomniát.

 

A cikk folytatásáért kattintson IDE

Dr. Szakács Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune X. évfolyam 15.szám)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés