hirdetés
hirdetés

Egy véletlen besorolásos, prospektív vizsgálat:

Az alma és a narancs összehasonlítása

Hibás az angol közmondás. Már hogyne lenne összehasonlítható, kérem?! Sőt, a két gyümölcs nagyon is hasonló – derül  ki a BMJ egy hajdani közleményéből.

hirdetés


Ahogy jönnek az év utolsó napjai, felütöttük a tudomány vidámabb lapjait
Tartson velünk, tornáztassa ráncait!

 

Magyarul így szólhatna a kérdésfelvetés: hasonló-e az alma és a körte? De amerikai szerzőről lévén szó, a kutató az angol nyelvben meghonosodott szólásmondásra kívánt rácáfolni, azaz a „let’s not compare apples with oranges” (ne hasonlítsuk az almát a narancshoz) mondás helyességét vizsgálta. Közleményét a BMJ publikálta.

 

Módszerek

A vizsgálatot számos előkészítő (pilot) tanulmány és kiterjedt irodalomkutatás előzte meg annak bizonyítékául, hogy az összehasonlítás kivitelezhető, jóllehet a gyakorlatban erre korábban nem volt példa. A véletlen besorolásos, prospektív összehasonlításhoz a kutató 6 almát (Malus domestica var. Red Delicious, azaz Red Delicious fajta) és 6 narancsot (Citrus sinensis var. Navel, vagyis dudoros narancs) használt. A gyümölcsök térbeli kiterjedését mérőszalaggal végzett méretmeghatározás, súlyukat tizedgrammos pontosságú tömegmérés alapján vetette össze. Az édes ízt négyfokozatú Linkert-skálán (1=édeskés; 2=édes; 3=nagyon édes; 4=kifejezetten édes) értékelte. A statisztikai elemzéshez FudgeStat szoftvert (Hypercrunch Corporation, Sunnyvale, CA) használt. Az értékelésben 6 narancs és 5 alma adatait dolgozta fel (a vizsgálat lezárulása előtt 1 alma a kutató fiának gyomrában végezte).

 

Eredmények

Az eredmények meglepő és nem várt hasonlóságot jeleztek a két csoport között. Kiderült, hogy a két gyümölcs nem parametrikus „fruktológiai” jellemzői megegyeznek, azaz mindkettő gyümölcsöskertben termeszthető, virágzó fa termése, ehetőek és a levük kifacsarható, továbbá növénybetegségeknek és kártevőknek egyaránt áldozatul eshetnek. E téren az egyetlen felfedezhető és statisztikailag szignifikáns különbség az, hogy az almatermesztés meghonosításának legendás amerikai atyja, Johnny Appleseed (született John Chapman, 1774–1845) a narancs termesztésének USA-beli meghonosításában nem vett részt.

Az objektív és a szubjektív vonások alapján mindössze két jellemző – a szín (piros vs. narancssárga) és a magok száma – terén mutatkozott szignifikáns különbség az alma és a narancs között. Szemben az almák nagyszámú magjával a narancsokban a kutató nem talált magokat. A gömb alakú (szférikus) gyümölcsök kerülete (az almáké átlagosan 25,6 ± 2,3 cm, a narancsoké 24,4 ± 2,6 cm) és átmérője (az almáké átlagosan 7,9 ± 0,6 cm, a narancsoké 7,6 ± 0,7 cm), továbbá tömege (az almáké átlagosan 340 ± 87 g, a narancsoké 357 ± 76 g) hasonlónak bizonyult a két csoportban.

 

Következtetések

A vizsgálat mérföldkőnek tekinthető az alma és a narancs összehasonlítása terén, és rácáfol arra az angol mondásra, amely szerint nem szabad az almát a narancshoz hasonlítani. Az irodalomban előforduló „alma” és „narancs” kifejezések (az irodalomkutatás időpontjában szám szerint 52 közlemény a Medline adatbázisában) nem a két gyümölcs tényleges vizsgálataihoz kapcsolódnak, hanem zömmel a főszerkesztőknek írt levelekben vagy szerkesztői közlemények címében bukkannak fel, a referált téma tárgyaként szereplő összehasonlítás irreális voltának illusztrálásaként.

A fent bemutatott, kézzel fogható vizsgálati eredmények alapján a szerző egyértelműen arra az álláspontra jutott, hogy az alma és a narancs nemcsak hogy összehasonlítható, hanem egymáshoz kifejezetten hasonló, így az angol nyelvben sürgős változtatásra szorul az összehasonlítástól óva intő, igen elterjedt mondás.

A téma hazai vonatkozásait megvizsgálva feltételezhetjük, hogy a „ne hasonlítsuk az almát a körtéhez” kifejezés találóbb, mint angol nyelvű testvére, jóllehet valódi összehasonlítással e két gyümölcs között is számos hasonlóságot felfedezhetnénk. Megfontolandó lenne tehát a szólást a fent idézett James E. Barone javaslatával összhangban úgy módosítani, hogy abban egymástól távol eső, nem rokon fogalmakat társítunk.

(Forrás: Barone JE. Comparing apples and oranges: a randomised prospective study. BMJ 2000;321:1569–70)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés