hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Az allergiás betegségek gazdasági terhe alatt nyög Európa

Az Európai Unióban élő allergiás betegek eredményesebb kezelésével – évente mintegy 5–8,5 milliárd eurónyi extra ráfordítással – éves szinten legkevesebb 55, de akár 151 milliárd eurónyi megtakarítást is el lehetne érni a betegséggel összefüggő termelékenység-csökkenés kivédése által.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben publikált vizsgálata azt jelzi, hogy a nem vagy nem megfelelően kezelt allergiás betegek esetében 2405 euróra rúg az egy főre eső éves indirekt költségek összege, amelyek az allergia eredményes kezelése esetén elkerülhetőek lennének. Ezzel szemben a megfelelő terápia éves költsége átlagosan alig 125 euró betegenként, vagyis alig 5 százaléka a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegség miatti munkából való távolmaradás és munkateljesítmény-csökkenés pénzre váltott értékének.

Az allergiás betegségek a leggyakoribb krónikus betegségnek számítanak az Európai Unióban: prevalenciájuk a becslések szerint 20–35 százalék között mozog. Az EU 217 millió fős dolgozó lakosságából mintegy 44–76 millió él légúti allergiás betegséggel vagy bőrallergiával, mégis alig több mint 10 százalékuk részesül kielégítő kezelésben. Ennek magyarázata részben az allergiák „társadalmi bagatellizálásában” rejlik: a laikusok szemében az allergiás betegségek közel sem tűnnek olyan jelentőségűnek, mint a potenciálisan halálos kimenetelű kórképek. Gyakran maguk a betegek sem érzik a betegség és a megfelelő kezelés fontosságát, amit jól tükröz egy közelmúltbeli felmérés, amely rámutat, hogy az allergiás rinitiszben szenvedő válaszadók több mint fele nem járt orvosnál a felmérést megelőző egy évben és harmadrészük vény nélküli szerekkel enyhíti a szénanátha tüneteit.

Pedig a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt allergia számottevően hat az életminőségre és emellett jelentős társadalmi-gazdasági kihatásai vannak – ezek közül a két legfontosabb a munkából való távolmaradás és a munkateljesítmény csökkenése. Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság hivatalos lapjában, az Allergy című folyóirat legújabb számában olvasható tanulmányhoz a szerzők a szakirodalmi adatok mellett az Eurostat és az Eurofound adatbázisából nyertek statisztikai információkat annak becslésére, mekkora gazdasági terhet rónak a társadalomra az allergiás betegségek.

Megállapították, hogy az allergiák minden költségtípusra (közvetlen, közvetett, immateriális és alternatív) hatással vannak. A számítások a közvetett és a közvetlen költségek becslésére irányultak a következő tényezők figyelembevételével: (1) a munkaképes korú lakosok száma; (2) az allergiás betegségek EU-beli prevalenciája; (3) az allergiás tünetek fennállásának időtartama; (4) a nem megfelelően kezelt és így tünetektől szenvedő betegek száma; (5) a munkából való távolmaradás időtartama; (6) az allergia kognitív működésre és munkateljesítményre gyakorolt hatásai, valamint (7) a kezelés költsége.

A releváns allergiás betegségek 20 százalékos prevalenciájával és 10 százalékos teljesítménycsökkenéssel számolva az allergiákhoz kapcsolódó összköltség 55 milliárd euró, míg ehhez képest a nem vagy nem kielégítően kezelt populáció kezelési irányelvek szerinti ellátásának kiegészítő összköltsége mindössze 5 milliárd euró lenne. Így a teljes betegpopuláció megfelelő terápiájával – elméletben – akár 50 milliárd eurónyi megtakarítást is el lehetne érni.

Ha a prevalenciát és a teljesítménycsökkenést egyaránt 20–20 százaléknak vesszük, az allergiákhoz kapcsolódó összköltség 88,7 milliárd euró, a nemzetközi irányelvekre épülő kezelés plusz költsége 5 milliárd euró, így a költségmegtakarítás közel 84 milliárd eurót tehet ki.

Ha a számítások során a legnagyobb, 35 százalékos prevalenciabecslést vesszük figyelembe és 20 százalékos teljesítménycsökkenéssel kalkulálunk, akkor az allergiákhoz kapcsolódó összköltség 150,8 milliárd euró, a hivatalos irányelveknek megfelelő terápia extra költsége pedig 8,5 milliárd euró, vagyis a költségmegtakarítás elérheti a 142 milliárd eurót.

A szerzők szerint a fenti számítások egyértelműen rávilágítanak, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni az allergiás betegségeknek, és jelentőségüket a lakosság körében is tudatosítani kell. Fontos, hogy a krónikus betegségek –  a szívbetegségek, a hipertónia és a diabétesz – megelőzését és mielőbbi kezelését előmozdító kampányok mellett az allergiás betegségekről is beszéljünk, és realizáljuk, hogy amit a kezelésen megspórolunk, azt sokszorosan veszíthetjük el a kapcsolódó költségek terén.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: Allergy, PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés