hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az alkohol mint agytisztító

Napi 2,5 adagnyi alkoholos ital elfogyasztása kedvezően hat az agyat tisztító úgynevezett glimfatikus rendszer működésére.

hirdetés

Az alkoholfogyasztás szervezetre kifejtett hatását tudományosan is régóta vizsgálják. Jelenlegi ismereteink szerint a hatás erősen dózisfüggő. Az alkoholfogyasztás mintegy 200 kórkép létrejöttéhez járulhat hozzá kisebb-nagyobb mértékben, és a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás – a WHO adatai alapján – világszerte évente körülbelül 3,3 millió elhalálozásért tehető felelőssé.

A mérsékelt alkoholfogyasztás ugyanakkor pozitív hozadékú is lehet. Tavalyi tudományos eredmények alapján a kis mennyiségű alkoholbevitel hozzájárulhat a diabétesz rizikójának a csökkentéséhez, sőt a kognitív funkciók javulásához is vezethet. Nemrégiben egy újabb eredmény látott napvilágot a Scientific Reports hasábjain, ami alapján az alkohol – mértékkel fogyasztva – az agy tisztulási folyamatait is elősegíti.

Napi 2,5 adag alkoholos ital jót tehet a glimfatikus rendszernek

Az elsőként 2012-ben leírt, gliasejtekből felépülő, cerebrospinális folyadékot keringtető glimfatikus rendszer olyan – potenciálisan káros – fehérjék agyból való eltávolításáért is felelős, mint például az Alzheimer-kór markereként ismert béta-amiloid vagy tau fehérjék. A Rochesteri Egyetem kutatóinak egerekkel végzett kísérletei arra mutatnak rá, hogy az alacsony dózisban adagolt alkohol kedvező hatást fejthet ki az agyra. Míg a nagy alkohol-dózisok adása a kognitív és a motoros képességek hanyatlásával járt együtt az állatoknál, addig az alacsony adagok az agy gyulladásos markereinek a csökkent mennyiségéhez és a glimfatikus funkció javulásához vezettek – a kontroll, azaz alkoholt egyáltalán nem kapó állatokkal összehasonlítva.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az egereknél alacsony dózisként definiált alkoholmennyiség az embereknél napi 2,5 adag alkoholos italnak feleltethető meg (1 adag alkoholos ital megfelel kb. 2 dl sörnek, 0,25 dl bornak vagy 20 ml tömény szeszes italnak).

Dr. Nedergaard és kutatócsoportja elsőként mutatta ki azt, hogy a kis dózisú alkohol kedvezően befolyásolja a glimfatikus működést, ami összefüggésben van azokkal a korábbi vizsgálati eredményekkel, amik szerint az alacsony mértékű alkoholfogyasztás a demencia kisebb kockázatával hozható kapcsolatba.

„J”-alakú dózis-hatás görbe

„Az alkohol glimfatikus rendszerre kifejtett hatásának a dózisfüggését vizsgálva úgy tűnik, hogy míg a kis adagok jótékony hatásúak az agyműködésre, a dózis növelése jelentősen megemeli a károsító hatás kockázatát. Nem más ez, mint egy „J”-alakú dózis-hatás összefüggés, ami az alkohol egyéb szervrendszerekre és működésekre kifejtett hatását illetően is helytálló” – mondja a citált kutatást vezető dr. Nedergaard.

Forrás: MNT

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés