Az alkohol mint agytisztító
Napi 2,5 adagnyi alkoholos ital elfogyasztása kedvezően hat az agyat tisztító úgynevezett glimfatikus rendszer működésére.
Az alkoholfogyasztás szervezetre kifejtett hatását tudományosan is régóta vizsgálják. Jelenlegi ismereteink szerint a hatás erősen dózisfüggő. Az alkoholfogyasztás mintegy 200 kórkép létrejöttéhez járulhat hozzá kisebb-nagyobb mértékben, és a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás – a WHO adatai alapján – világszerte évente körülbelül 3,3 millió elhalálozásért tehető felelőssé.
A mérsékelt alkoholfogyasztás ugyanakkor pozitív hozadékú is lehet. Tavalyi tudományos eredmények alapján a kis mennyiségű alkoholbevitel hozzájárulhat a diabétesz rizikójának a csökkentéséhez, sőt a kognitív funkciók javulásához is vezethet. Nemrégiben egy újabb eredmény látott napvilágot a Scientific Reports hasábjain, ami alapján az alkohol – mértékkel fogyasztva – az agy tisztulási folyamatait is elősegíti.
Napi 2,5 adag alkoholos ital jót tehet a glimfatikus rendszernek
Az elsőként 2012-ben leírt, gliasejtekből felépülő, cerebrospinális folyadékot keringtető glimfatikus rendszer olyan – potenciálisan káros – fehérjék agyból való eltávolításáért is felelős, mint például az Alzheimer-kór markereként ismert béta-amiloid vagy tau fehérjék. A Rochesteri Egyetem kutatóinak egerekkel végzett kísérletei arra mutatnak rá, hogy az alacsony dózisban adagolt alkohol kedvező hatást fejthet ki az agyra. Míg a nagy alkohol-dózisok adása a kognitív és a motoros képességek hanyatlásával járt együtt az állatoknál, addig az alacsony adagok az agy gyulladásos markereinek a csökkent mennyiségéhez és a glimfatikus funkció javulásához vezettek – a kontroll, azaz alkoholt egyáltalán nem kapó állatokkal összehasonlítva.

Az egereknél alacsony dózisként definiált alkoholmennyiség az embereknél napi 2,5 adag alkoholos italnak feleltethető meg (1 adag alkoholos ital megfelel kb. 2 dl sörnek, 0,25 dl bornak vagy 20 ml tömény szeszes italnak).
Dr. Nedergaard és kutatócsoportja elsőként mutatta ki azt, hogy a kis dózisú alkohol kedvezően befolyásolja a glimfatikus működést, ami összefüggésben van azokkal a korábbi vizsgálati eredményekkel, amik szerint az alacsony mértékű alkoholfogyasztás a demencia kisebb kockázatával hozható kapcsolatba.
„J”-alakú dózis-hatás görbe
„Az alkohol glimfatikus rendszerre kifejtett hatásának a dózisfüggését vizsgálva úgy tűnik, hogy míg a kis adagok jótékony hatásúak az agyműködésre, a dózis növelése jelentősen megemeli a károsító hatás kockázatát. Nem más ez, mint egy „J”-alakú dózis-hatás összefüggés, ami az alkohol egyéb szervrendszerekre és működésekre kifejtett hatását illetően is helytálló” – mondja a citált kutatást vezető dr. Nedergaard.
Forrás: MNT