hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Az adherenciát növelő együttműködés indul

Az Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége július 5-én tartotta legutóbbi ülését, amelyről a szervezet honlapján közölnek összefoglalót.

hirdetés

Hankó Zoltán kezdeményezésére az országos tiszti főgyógyszerészi feladatokat ellátó dr. El Koulali Zakariás OGYÉI főosztályvezetővel a kamarai elnök konstruktív egyeztetésen vett részt, amelyen több, függőben lévő téma megtárgyalására is sor került. Ezekről Hankó Zoltán elnök részletesen tájékoztatott. Mivel az OGYÉI-ből arról kapott tájékoztatást, hogy a tavaly december 1-jén két budapesti gyógyszertár tulajdonosi összetételére vonatkozó bejelentése kapcsán végre elindult a vizsgálat, az elnökséget arról tájékoztatta, hogy egy közismert gyógyszertári hálózat 2011 óta jogszabályban tiltott növekedésének és a tulajdonosi előírások megsértésének alapos gyanúja miatt – gyógyszerészek kamarai bejelentésére támaszkodva – vizsgálatot kezdeményezett. Továbbá egy konkrét gyógyszertár vonatkozásában, ugyanezen hálózattal kapcsolatban, az elmúlt időszakban történt tulajdonosváltás kapcsán, több gyógyszerész bejelentésére támaszkodva, úgyszintén hatósági vizsgálatot kezdeményezett. Részletesen beszámolt arról is, hogy egy vidéki nagyváros gyógyszertárában néhány hónappal ezelőtt előfordult gyógyszercserével kapcsolatos hatósági intézkedésekre vonatkozóan is tájékoztatást kért az OGYÉI-től, mert a vonatkozó határozat hiányában az illetékes etikai bizottság az eljárást nem tudja lefolytatni. Az elnök tájékoztatott, hogy a rendelkezésére álló információk szerint, egy gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszer forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatos, jogszabálysértő forgalmazáshoz kapcsolódóan országos hatósági vizsgálat indult.  Mint mondta, az elmúlt hetekben több olyan témában is indult egyeztetés az OGYÉI-vel, amelyek már hónapok óta terítéken voltak. Az elnök kifejtette: elkötelezett abban, hogy az OGYÉI-vel az MGYK kapcsolatai rendezettek legyenek, és erre vonatkozóan a visszajelzések is pozitívak.

Az elnök tájékoztatott, hogy a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánjával, az Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnökével és a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójával egyeztetés kezdődött egy olyan program indításáról, amely a betegek adherenciáját növelheti. Az elnök jelezte: a kamara az adherencia növelését alapcélkitűzésként kezeli és ennek érdekében minden szakmai program szervezésére nyitott, ugyanakkor csak olyan program szervezésében vesz részt, amely valamennyi gyógyszertár részvételére lehetőséget teremt. Ugyanakkor egy komplex adherencia program elindítása alapvető szakma- és egészségpolitikai érdek.

Ezt követően az elnök beszámolt az EESZT képviselőivel történt megbeszélésről, amelynek témája az volt, hogyan lehet a GDPR-t alkalmazni az EESZT keretein belül. Említette továbbá, hogy a Kamara és a NEAK vezetői között elindult egy egyeztetés azzal kapcsolatban, hogyan lehet biztonságossá tenni a gyógyszertárak TB elszámolását az EESZT keretei között. „A szándék minden érintettben megvan a cél elérése érdekében” – hangsúlyozta Hankó.

A teljes beszámoló a kamara honlapján.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés