hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az ACE-gátlók biztonságosságáról

Az ACE-gátlók 65 év fölöttieknél való alkalmazása kardiovaszkuláris- és összmortalitás szempontjából hatásosnak bizonyul; míg a mellékhatásokat tekintve – az angioödéma kivételével – a többi vérnyomáscsökkentő hatóanyaghoz hasonló mértékben biztonságos terápiás alternatívát kínál.

hirdetés

Az angiotenzin-konvertáló-enzimet gátló hatóanyagok (ACE-gátlók) a szív- és érrendszeri kórképek esetén első vonalbeli szereknek számítanak, idős betegeknél is. Az ACE-gátlók időskori (≥65 év) alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát más vérnyomáscsökkentő hatóanyagokkal összehasonlító vizsgálatok eredményei azonban eddig nem voltak ismertek. Az American Journal of Cardiology folyóiratban frissen publikált eredmények pótolják ezt a hiányt, mivel valamennyi, az ACE-gátlók szedésével összefüggő, randomizált elrendezésű, kontrollált (placebo-kontrollált vagy aktív-kontrollos) vizsgálatot figyelembe véve elemzik az ACE-gátlók hatásosságát és biztonságosságát az időskorú alkalmazók körében.

Több mint 100 ezer idős beteg bevonásával születtek meg az eredmények

16 klinikai vizsgálat (n=104 321) eredményeinek összegzése, és a betegek állapotának átlagosan 2,9 éven át tartó nyomon követése alapján az ACE-gátlók szedése a placebo-kontrollált vizsgálatokban valamennyi végpont tekintetében szignifikáns hatással bírt, kivéve a stroke-ot.

Aktív kontrollos (igazoltan hatásos, standard terápiás eljárásokkal való összehasonlítás) vizsgálatok alapján az ACE-gátlók hasonló mértékben csökkentették mind a kardiovaszkuláris elhalálozást (RR 0,99; CI 95%) – beleértve a szívelégtelenség (RR 0,97; CI 95%), a stroke (RR 1,07; CI 95%), illetve a szívinfarktus (RR 0,94; CI 95%) miatti elhalálozást is, mind az összhalálozást (RR 0,99; CI 95%), mint az aktív kontrollként alkalmazott egyéb, igazoltan hatásos vérnyomáscsökkentők.

Az ACE-gátlóknál gyakoribb az angioödéma, mint egyéb vérnyomáscsökkentőknél

A nem-kívánatos hatások tekintetében az ACE-gátlók alkalmazása az angioödéma fokozott rizikójával (RR 2,79; 95 %) társul, miközben a hipotenzió, illetve a veseelégtelenség előfordulási gyakorisága nem különbözik az egyéb vérnyomáscsökkentő hatóanyagoknál tapasztaltnál.

Összességében az ACE-gátlók időskori alkalmazása hasonló mértékben csökkenti a mortalitást, mint az egyéb vérnyomáscsökkentők. A placebo-kezeléssel való összehasonlításban az ACE-gátlók csökkentik a nemkívánatos kardiovaszkuláris események gyakoriságát, ugyanakkor nem védenek meg a stroke-tól, és szedésük az angioödéma, a hipotenzió és a renális elégtelenség kockázatával jár.    

(Forrás: AJC)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés