hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Áttörő kutatási eredmény az influenza elleni küzdelemben

Egy magyar vezetésű oxfordi kutatócsoport az influenza vírus replikációs mechanizmusának tanulmányozása során olyan gyógyszercélpontot azonosított, amely több törzsnél is gátolhatja a vírus szaporodását.

hirdetés

Az Oxford University dr. Fodor Ervin vezette kutatócsoportja a Nature folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy egy olyan RNS-polimeráz szerkezetét sikerült leírniuk, amely központi szerepet tölt be több influenza vírustörzs replikációjában, így bizonyos régiói ígéretes új gyógyszercélpontokat jelenthetnek.

Az oxfordi kutatócsoport röntgen-krisztallográfiás és krio-elektronmikroszkópos módszerekkel sikeresen írta le egy olyan fehérje szerkezetét, amely kulcsszerepet játszik az influenza vírus túlélésében. A szóban forgó fehérje egy RNS-polimeráz, a FluPolA, amely a fertőzési mechanizmus egyik főszereplője: nélküle a vírus nem képes lemásolni genetikai információit, és nem képes rábírni a gazdasejtet arra, hogy új vírusokat termeljen.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatás során számos problémát kellett leküzdeni, például a vírustörzsek változékonyságából adódó nehézségeket. Ennek érdekében a kutatócsoport több vírustörzsön párhuzamosan futtatott vizsgálatokat, hogy a genom egy olyan régióját azonosíthassa, amely a vírus variabilitása mellett is viszonylag jól megőrződik, azaz minden újabb és újabb vírustörzs egyaránt hordozza. A FluPolA azonosítása és szerkezetének leírása csak az első lépés volt, mivel a kutatók ezt követően a fehérje szerkezetében olyan gyenge pontokat határoztak meg, amelyek kis molekulás gyógyszerekkel támadhatók. Az egyik ilyen hely a FluPolA dimerképző, két molekula összekapcsolódására alkalmas helye, a másik pedig a vírus RNS kötődési helye. Ezen felül egy olyan nanotestet is sikerült azonosítani, melynek sejten belüli expressziója jelentősen gátolja a vírus proliferációját, azaz inhibitor hatású.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés