hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Áttörés az Alzheimer-gyógyszerek kutatásában?

A Biogen bejelentette, hogy kezdeményezi az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóságnál (FDA) egy Alzheimer-kór elleni gyógyszer forgalomba hozatalának engedélyezését, közölte az Index.

hirdetés

A kutatások szerint az időskori demencia nagyjából 50 millió embert érint globálisan, az esetek 50-70 százalékáért pedig az Alzheimer-kór a felelős. A Biogen és az Eisai gyógyszere, az aducanumab lényege, hogy megszünteti a kórra jellemző agyi fehérjelerakódást, vagyis tényleg hatékonyan tudna fellépni a betegség ellen, amit a mostani gyógyszerek nem tudnak közvetlenül lassítani.

A gyógyszercégek évek óta kísérleteztek a gyógyszerrel, és eleinte úgy tűnt, hogy a nagy léptékű (2700 páciens az USA-ból, Európából és Ázsiából) nem hoz meggyőző eredményeket, ezért a Biogen egy időre jegelte is azt, hogy kérvényezze a gyógyszer engedélyeztetését. A Biogen most viszont azt mondja, hogy a tesztek leállítása után elég további adat érkezett be hozzájuk ahhoz, hogy azt mondhassák, a korábban sikertelennek ítélt tesztek mégiscsak működtek. Az a csoport, amelyik nagy dózisban kapta a gyógyszert, a cég szerint valóban jó eredményeket produkált.

A gyógyszercég idén júniusban, illetve ezen a héten hétfőn találkozott az FDA szakértőivel, és az FDA úgy döntött, hogy a Biogennek érdemes beadnia a forgalmazási kérelmet, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés