hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Atropinos szemcsepp a rövidlátás megelőzésére

Az alacsony koncentrációjú atropinos szemcsepp hatékonyabb a közellátás prevenciójában, mint a kontaktlencsék használata vagy a természetes fényen tartózkodás.

hirdetés

A rövidlátás (miópia, myopia) az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma világszerte. Európában jelenleg a 25 évesek 47 százalékánál van jelen a miopia. Ázsiában ennél magasabb arány jellemző: a 20 évesek akár 96 százaléka is rövidlátó lehet. A rövidlátás gyors terjedéséért a genetikai hajlamon kívül a megváltozott tanulási- és munkakörülmények, illetve bizonyos szabadidős tevékenységek okolhatók. A tartós közelre nézéssel járó elfoglaltságok terjedése, az olvasás, illetve a számítógép és okostelefon térhódítása is hozzájárulhat a miópia kialakulásához, súlyosbodásához.

Lényeges a miópia prevenciójában alkalmazható megoldások keresése

A rövidlátás komoly szemészeti problémák fő rizikófaktora is, így például a makuladegeneráció, a retinaleválás vagy a glaukóma kialakulásában is szerepe van. Éppen ezért elsődleges fontosságú a rövidlátás kialakulásának/súlyosbodásának a megakadályozása elsősorban akkor, amikor a folyamat elkezdődik, azaz már kisiskolás korban. Lényeges azoknak a gyógyszeres és egyéb megoldásoknak a kutatása és felismerése, amik ennek a járványszerűen terjedő szemészeti problémának a prevenciójában szerepet kaphatnak.

Évi 0,5-0,7 dioptriányi romlást védhet ki az atropinos szemcsepp

A közellátás prevenciójával kapcsolatosan a Német Ophthalmológiai Társaság (Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft, DOG) egy figyelemre méltó eredménnyel járó meta-analízisre hívja fel a figyelmet. A 16 randomizált elrendezésű, kontrollált vizsgálat eredményeit ötvöző meta-analízisben a közellátás megelőzésére alkalmas különféle módszereket hasonlítottak össze.

Mint bebizonyosodott, az atropint tartalmazó szemcseppek alkalmasak leginkább a rövidlátás progressziójának megakadályozására. A magas koncentrációjú atropinos szemcseppek évenként 0,68 dioptria látásromlástól tudnak megvédeni. Ezt követi az alacsony koncentrációjú atropin használatával elérhető 0,53 dioptriás védelem. Lemaradtak a kontaktlencsék, amik éves szinten 0,21 dioptriával mérhető védelmet biztosítanak. A természetes módszerek közül kiemelendő, hogy a naponta kettő órás természetes fényen tartózkodás évenként 0,14 dioptriaromlástól óvja meg a szemet.

Mivel a meta-analízisben túlnyomórészt ázsiai gyermekek szemészeti eredményei kerültek kiértékelésre, kétséges, hogy mennyire vetíthetőek át a kapott értékek az európai populációra. Tény, hogy minél hamarabbi, ilyen irányú, európai populáción végzett vizsgálatokra is szükség van.

Németországban már erre is használják az atropint

A DOG szerint Németországban már jelenleg is sok esetben rendelnek az orvosok off-label atropinos szemcseppet. Az első tapasztalatok pozitívak, és úgy tűnik, hogy az alacsony koncentrációban atropint tartalmazó szemcseppek jól tolerálhatók. Ennek megfelelően a miópia prevenciójára, illetve a további progresszió megakadályozására a 0,01 százalékos atropin szemcsepp alkalmazását javasolják – lefekvés előtt mindkét szembe 1-1 cseppet cseppentve, több éven keresztül. (Megjegyzés: a FoNo VII-ben hivatalos Oculogutta atropini-ben az atropin-szulfát koncentrációja 1 százalék.)

 

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés