hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Asztmagyógyszerek és női fertilitás

Az asztmás nőknél több időbe telhet a teherbeesés, mint a nem asztmásoknál. A hosszú hatástartamú béta-2-szimpatomimetikumok és az inhalációs szteroidok kombinált adagolása esetén ez a különbség nem tapasztalható.

hirdetés

A terhességek mintegy 8–13 százalékában a nők asztmás betegek, és gyakran gyógyszeres terápiában részesülnek. Míg a szakirodalmi eredmények következetesen azt mutatják, hogy az anya asztmás megbetegedése a perinatális mortalitás és morbiditás magasabb értékeivel hozható kapcsolatba, addig ellentmondóak az eredmények abban a tekintetben, hogy az asztma, illetve annak gyógyszeres kezelése hogyan hat a női fertilitásra. A kérdés megválaszolására irányuló legújabb vizsgálati eredmények nemrégiben jelentek meg a European Respiratory Journal hasábjain.

Az asztmás betegek nehezebben esnek teherbe

A SCOPE (Screening for Pregnancy Endpoints)-vizsgálat keretén belül, amit eredetileg a preeklampszia, a koraszülés és a kis súllyal való születés előrejelzésére terveztek, rögzítették azt is, hogy a leendő anya milyen gyógyszereket szedett a fogantatást megelőzően, illetve hogy hány hónap volt esetében a teherbeeséshez szükséges idő. Ebből az adatbázisból 1106 asztmás nő (656 a vizsgálat időpontjában is gyógyszert szedett, 450 egykori asztmás beteg, aki már nem kapott gyógyszeres terápiát), illetve 4511 nem-asztmás, kontroll-csoportba sorolt nő adatainak a feldolgozásával születtek meg az eredmények. Az asztmás betegeknek hosszabb időre van szükségük a teherbeeséshez, de úgy tűnik, a képet árnyalja az, hogy milyen gyógyszert vagy gyógyszereket alkalmaznak az állapotuk kezelésére.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Akár 30 százalékkal gyakoribb lehet, hogy több mint 12 hónapba telik a teherbeesés

Azok a nők, akik az asztmás tüneteik kontrolljára rövid hatástartamú béta-2-szimpatomimetikum kezelésben részesültek, több idő alatt lettek várandósok, mint a kontroll-csoportba tartozók. Esetükben – a kontroll-csoporttal összevetve – 30 százalékkal gyakrabban állt elő az a helyzet, hogy 12 hónapot vagy annál is többet kellett várni a fogantatásra. Ellenben, a hosszú hatástartamú béta-2-szimpatomimetikum és inhalációs glükokortikoid kombinációs kezelésben részesülőknél nem volt szignifikáns különbség a kontroll-csoporthoz viszonyítva a terhesség létrejöttéhez szükséges hónapok számát tekintve.

Miért kedvező, ha inhalációs szteroidot alkalmaz a gyermekvállalást tervező asztmás nő?

„Az asztmás nőknél gyakrabban fordul elő az uterus vérátáramlásának a csökkenése, illetve a méhnyálkahártya gyulladásos sejtekkel való infiltrálódása, ami a beágyazódás folyamatát megnehezíti. Míg a béta-2-szimpatomimetikumok „csak” az asztmás betegek tünetkontrollját biztosítják, addig az inhalációs szteroidok a kórkép hátterében meghúzódó gyulladásos folyamatokat is mérséklik” – magyarázza a vizsgálatot vezető Luke Grzeskowiak.

Az eredmények egyben támogatják a gyermekvállalást tervező nők inhalációs glükokortikoid-terápiájának a továbbfolytatását.

Forrás:Grzeskowiak LE, Smithers LG, Grieger JA, et al. Asthma treatment impacts time to

pregnancy: evidence from the international SCOPE study. Eur. Respir. J. 2018; 51: 1702035 [https://doi.org/10.1183/13993003.02035-2017].

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés