hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Áprilisban ismét csökkent a gyógyszerforgalom

A kimagasló márciusi forgalom után áprilisban több mint 11 százalékkal zuhant a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma. Éves szinten azonban 5,5 százalékos bővülésről árulkodnak az adatok, írja a Napi.hu.

A márciusi több mint 50 milliárdos forgalmat követően áprilisban csupán 45,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása. A 11 százalékos visszaeséssel együtt is éves szinten, 2020. áprilisához képest 5,5 százalékos a növekedés. A gyenge áprilisi eredmények hátterében éppen az előző havi nagy számok állhatnak, a lakosság márciusban több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket. Áprilisban a pandémia is javában tombolt, ami szintén visszavetette a patikába járást. A gyógyszerforgalom hosszú-, illetve középtávú folyamatait figyelembe véve, 2021 áprilisában az átlagos növekedési trendnél gyengébben teljesítettek a gyógyszereladások, áll a Hiflylabs friss elemzésében.

Áprilisban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott gyógyszer fogyott itthon, csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint márciusban. A dobozok eladásának volumene pedig 1,1 százalékkal volt magasabb az előző évi számánál. A gyógyszerforgalom és a dobozeladások növekedéseiből jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Az adatok alapján megállapítható, hogy a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, amely folyamatot elsősorban a gyógyszerárak emelkedése vezérel.

Áprilisban az előző hónaphoz képest az összes nagy súlyú kategóriában lassulást mutattak az adatok, az előző évhez képest pedig növekedés látható a daganatellenes szerek kivételével, amely csoport 1,7 százalékkal visszaesett, részben az előző havi gyógyszer-felhalmozás eredményeként.

Jelentős mértékben csökkent az előző hónaphoz képest a kissúlyú, szisztémás fertőzésellenes szerek (21 százalék) forgalma, elsősorban az antibakteriális szerek csökkenése miatt.Az előzőévhez képest nagymértékben emelkedett a szintén kissúlyú, urogenitalis rendszer és nemi hormonok szereinek (45,8 százalék), illetve a mikrosúlyt képviselő parazitaellenes készítmények (50,5 százalék) forgalma. Az előző csoporthoz tartozik például a nőgyógyászati és urológiai készítmények, míg az utóbbihoz a féregűzők és parazitaellenes szerek.

A teljes informácit ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés