hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Anyatej: a légszennyezés ártalmaitól is véd

Spanyol kutatók rájöttek, hogy az anyatej képes megvédeni a csecsemőt a légszennyezés káros hatásaitól – számol be az almapatika.hu.

hirdetés

Aitana Lertxundi kutató rámutatott arra, hogy a levegőben lévő részecskék és a nitrogén-dioxid káros hatása kiküszöbölhető azoknál a gyermekeknél, akiket életük első négy hónapjában anyatejjel tápláltak – írja a portál. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék a környezetszennyezés egészségügyi hatását a terhesség alatt, továbbá azt is tanulmányozták, hogy az étrend milyen hatással van a csecsemők fizikai és idegrendszeri fejlődésére.

Lertxundi a vizsgálatban a levegőben lévő apró szennyező részecskék és a nitrogén-dioxid motoros és mentális fejlődésre gyakorolt hatására fókuszált. Korábban nem volt olyan jelentős tanulmány, ami ezt a két tényezőt vizsgálta volna már a szülést megelőzően, és az azt követő 15 hónapban.

Az idegrendszer magzati korban alakul ki, ugyanakkor még nincs elegendő méregtelenítő mechanizmus, ami a káros anyagok hatását semlegesíteni tudná. A levegőben lévő 2,5 mikronnál kisebb részecskék messze juthatnak a kibocsátási forrástól, és a légutakon keresztül minden nehézség nélkül bekerülhetnek az emberi szervezetbe.

A vizsgált térségben ezek az apró részecskék nagy mennyiségben tartalmaztak ólmot, arzént és mangánt, a környező ipari létesítményeknek és a járműforgalomnak köszönhetően. Ezzel szemben egy átlagos városi környezetben, ahol a levegőszennyezés fő forrása a gépjárműforgalom, ezeknek a szennyező anyagoknak az aránya alacsonyabb. A vizsgálat egyik eredménye, hogy a szennyező anyagok jelenléte, és a gyermekek motoros fejlődése között fordított az összefüggés, az anyagok a káros hatásai nem voltak kimutathatók azoknál a csecsemőknél, akiket az első négy hónapban anyatejjel tápláltak. A vizsgálat 2006-ban kezdődött, amikor az anyák még várandósak voltak, és a közelmúltban, a gyermekek 8 éves kora körül még mindig tart.

(forrás: Alma Gyógyszertárak)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés