hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Antiretrovirális terápia segíthet az Alzheimer-kór kezelésében

Amerikai kutatóknak sikerült pontosan kimutatniuk, hogy az Alzheimer-kór egyik kiváltójának tartott APP gén rekombinációja során ugyanaz a reverz transzkriptáz enzim lép működésbe, mint a HIV-fertőzés esetén, ami felveti annak lehetőségét, hogy a betegség antiretrovirális terápiával lesz kezelhető.

hirdetés

A kaliforniai Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (SBP) kutatói a Nature folyóiratban közölték felfedezésüket, mely szerint sikerült leírni az Alzheimer-kór kialakulásában fontos szerepet játszó APP gén rekombinálódásának folyamatát.

Az SBP kutatói új analitikai módszerekkel egy és több sejtből álló agyminták vizsgálata során észrevették, hogy az Alzheimer-kór egyik fontos ismérvének tartott toxikus szintű béta-amiloid akkumuláció hátterében álló APP (amiloid prekurzor protein) gén új génváltozatokat hoz létre a neuronokban. A folyamatban az a reverz transzkriptáz enzim érintett, mely a retrovírusok, így például a HIV működésében alapvető fontosságú, a működését gátló szerek fontos szerephez jutnak a vírusfertőzések gyógyításában.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók eredményei szerint az Alzheimer-kór örökletes formájában szenvedő betegek mintáinak 100%-a tartalmazta ezeket a génelváltozásokat, variánsokat. Összesen 11 olyan egynukleotidos elváltozást sikerült azonosítani, melyek azonosak voltak a betegség korábbról már ismert mutációival. Mivel a mutációk kialakulása során a reverz transzkriptáz enzim szerepe bebizonyosodott, az intézetben a betegadatok vizsgálata során azt is kimutatták, hogy az antiretrovirális szerekkel kezelt HIV-fertőzött betegeknél jóval alacsonyabb az Alzheimer-kórban szenvedő betegek aránya. Nincs bizonyíték arra, hogy a HIV okozná a betegséget, de a kezelés módja akár azonos is lehet, márpedig a HIV ellen számos FDA-engedéllyel rendelkező antiretrovirális terápia áll rendelkezésre már jelenleg is.

A kutatók szerint felfedezésük magyarázattal szolgál arra is, hogy az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid plakkok eltávolítását célzó több mint 400 klinikai vizsgálat miért zárult kedvezőtlen eredménnyel – egyszerűen nem a probléma okát kezelték. Közleményük szerint azonban jóval több, és az agy további területeiről származó mintában is vizsgálni szükséges a rekombinációt, illetve újabb gének is érintettek lehetnek a folyamatban, ami lehetőséget kínálhat más neurodegeneratív betegségek etiológiájának jobb megismeréséhez, és a terápiák kidolgozásához.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés