hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Antipszichotikumot az asztmára?

Japán kutatók egy eddig antipszichotikumként használt szerrel próbálkoztak az asztma azon eseteiben, melyek rezisztensek a kortikoszteroidokra. Úgy tűnik, hogy a pimozid alkalmas lehet a rezisztencia leküzdésére.

hirdetés

A Nature Communications című lap cikkében a japán Keio Egyetem szakemberei arról számolnak be, hogy a természetes helper- (NH, natural helper) sejteknek nevezett limfociták fontos szerepet játszanak a kortikoszteroidokkal szembeni rezisztencia létrejöttében. Vizsgálatuk kimutatta, hogy az antipszichotikumként ismert pimozid alkalmas lehet e rezisztencia megszüntetésére az asztma súlyos formájában szenvedő betegeknél.

A légutak tartósan fennálló gyulladásával jellemzett, krónikus kórállapotnak számító asztma az esetek többségében közepes dózisú inhalációs kortikoszteroidokkal jól kézben tartható. A betegek körülbelül 10-15 százaléka azonban a „súlyos asztma” kategóriájába tartozik, ami rosszul reagál még nagy szteroiddózisokra is. Ilyen esetekben kontrollálhatatlan és gyakori tünetek jelentkeznek, melyek jelentősen befolyásolják a beteg életminőségét és nagy terhet rónak a betegre és az egészségügyi ellátó rendszerre egyaránt. Ennek fényében különösen fontos, hogy feltárjuk a szteroidrezisztencia hátterét, mert enélkül nem fejleszthetők ki új, hatásos kezelési módok.

 

Az asztmás betegek tüdejében a T-limfociták és az NH-sejtek interleukin- (IL) 5 és IL-13 nevű fehérjét termelnek, ezek felelősek a súlyos légúti gyulladásért. Az asztma kezelésében alkalmazott inhalációs kortikoszteroidok a T-limfociták és az NH-sejtek szuppressziója révén hatnak. Súlyos asztmában azonban egy másik fehérje, az interleukin-33 (IL-33) is termelődik a légutakban, mely erőteljesen arra serkenti az NH-sejteket, hogy IL-5-öt és IL-13-at termeljenek, ami súlyos légúti gyulladáshoz vezet.

A mostani tanulmány szerzői dr. Shigeo Koyasu és dr. Koichiro Asano vezetésével kísérletes egérmodellben hoztak létre légúti gyulladást az IL-33-mediált NH-aktiváció folyamatának vizsgálatára. Azt tapasztalták, hogy a szteroidokkal szembeni NH-rezisztencia egy limfopoetinre (TSLP, thymic stromal lymphoprotein) vezethető vissza, mely jelen van a súlyos asztmában szenvedő betegek légutaiban.

A munkacsoport olyan hatóanyagokat tesztelt, melyek alkalmasak lehetnek a TSLP által kiváltott intracelluláris szignálok blokkolására az NH-sejteken belül. Így találtak rá a pimozidra, mely antipszichotikus gyógyszerként van törzskönyvezve. Azt tapasztalták, hogy pimozid hatására helyreáll a szteroidok NH-sejtekre normálisan kifejtett hatása.

„A fentiek alapján a pimozid és az azzal rokon vegyületek hatásosak lehetnek a súlyos asztma kezelésében embereknél is” – összegzik tapasztalataikat a szerzők.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés