hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Antihiperlipidémiás szer és gesztagén kombinációja új szerepben

Új terápiás területen, az onkoterápiában juthat szerephez a bezafibrát és a medroxiprogeszteron-acetát kombinációja: a Birmingham-i Egyetem kutatóinak frissen közzétett tanulmánya szerint a leukémiák és limfómák hatásos és nem toxikus gyógyszere lehet.

hirdetés

A lipidszintcsökkentő bezafibrát és a progesztogén medroxiprogeszteron-acetát kombinációja jelentős daganatellenes hatást mutat az akut myeloid leukaemia (AML) és az endémiás Burkitt-lymphoma (eBL) sejtvonalain, és néhány vizsgálat tanúsága szerint in vivo is eredményesen alkalmazható. Az ígéretes új terápiás alkalmazási területeket és a gyógyszer-kombináció hatásmechanizmusát bemutató tanulmány röviddel ezelőtt jelent meg a Cancer Research című folyóiratban.

A lipogenezis gátlását célzó kutatás kiindulópontjaként az onkogenezis egy ismert biokémiai tulajdonsága szolgált: nevezetesen az, hogy számos daganattípust – köztük a malignus hematológiai betegségeket – fokozott zsírsav-bioszintézis jellemez. A kutatók AML- és eBL-sejtvonalakon vizsgálták a zsírsav-metabolizmus enzimeinek változásait, továbbá a folyamatban meghatározó szerepet játszó gén- és fehérjeexpresszió módosulásait, és kimutatták, hogy a bezafibrát/medroxiprogeszteron-acetát (BaP) kombináció hatására visszaszorul a glükózból kiinduló zsírsav- és foszfolipid-szintézis. Megváltozik a különböző foszfolipid-frakciók egymáshoz viszonyított aránya is: a telített és egyszeresen telítetlen zsírsavláncokat tartalmazó foszfolipideké csökken, míg a többszörösen telítetlen zsírsavláncokat tartalmazóké nő. A zsírsavszintézis két fontos enzimfehérjéjének termelődése jelentősen lecsökkent a gyógyszerkombináció hatására, és a szubsztitúciós vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a vizsgált tumorsejtek pusztulásában a két enzim egyike, az SCD1-ként ismert sztearoil-koenzim-A-deszaturáz játssza a kulcsszerepet. Még pontosabban, az SCD1-szint csökkenése és az egyszeresen telítetlen zsírsavláncokat tartalmazó foszfolipidek bioszintézisének visszaszorulása a BaP kombináció leukémia- és limfómaellenes hatásának nyitja.

Az ígéretes kombináció klinikai hatásosságáról már a korábbi évekből van néhány pozitív adat. Leírták, hogy az AML-ben szenvedő idős betegek ellátásában alkalmazott bezafibrát/medroxiprogeszteron-acetát kombináció hatásos és biztonságos alternatívát jelent azok esetében, akik nem alkalmasak az intenzív kemoterápiára. Az Észak-Afrika malária sújtotta területein endémiás Burkitt-lymphoma standard kemoterápiáját kiegészítő kísérletes kezelés szintén eredményesnek mutatkozott egy kis esetszámú vizsgálatban. A fent bemutatott újabb eredmények megerősítik a kombináció humán vizsgálatainak létjogosultságát.

 

Lipo- és tumorgenezis

Nagyszámú irodalmi adat jelzi, hogy a zsírsav-bioszintézis enzimeinek fokozott aktivitásából eredő erőteljes lipogenezis – és ezen belül is kiemelten az egyszeresen telítetlen zsírsavak rendelkezésre állása – fontos szerepet játszik bizonyos daganattípusok kialakulásában és progressziójában. E metabolikus útvonal célzott befolyásolása hatásos, és a jelenlegi kezelési módoknál kevesebb mellékhatással terhelt terápiás stratégiát adhat az orvostudomány kezébe. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a bezafibrát és a medroxiprogeszteron-acetát zsírsavszintézist gátló hatása összeadódik, így a két szer együttesen hatásosan gátolhatja az AML és az eBL progresszióját.

A hatásmechanizmusuk jobb megismerését szolgáló új eredmények alapján a bezafibrát/medroxiprogeszteron-acetát kombináció más olyan daganattípusok kezelésében is helyet kaphat, amelyek progressziójában kulcsszerepet játszik a SCD1 enzimfehérje túltermelődése – ilyen lehet a krónikus lymphoid leukaemia, a non-Hodgkin lymphoma több altípusa, továbbá a prosztata-, a vastagbél és az oesophagus rákos elfajulása is. A Birmingham-i Egyetem kutatócsoportja még az idei évben tervezi a kombináció klinikai vizsgálatainak megindítását a myelodysplasiás szindrómák terápiájában. Mivel az alkalmazott szerek engedélyezett volta jelentősen meggyorsíthatja a klinikai vizsgálatokat, így – ha valóban beváltja a reményeket – a szóban forgó gyógyszer-kombináció vélhetően gyorsabban és kisebb költség árán nyerhet teret az új területen. Lényeges továbbá, hogy olyan kis terápiás költségű stratégiát kínál, amely például az endémiás Burkitt-lymphoma által sújtott afrikai országokban is széles körben hozzáférhető lehetne. A kezelés viszonylag kevés és enyhébb mellékhatásai az életminőség szempontjából kiemelt jelentőségűek – különösen az idősek esetében, akik gyakran nem tolerálják a hagyományos kemoterápia toxikus hatásait.

 

Régi szerek új szerepkörben

Napjainkban reneszánszát éli a malignus vérképzőszervi betegségek olyan új terápiás stratégiáinak kidolgozása, amelyek egy már engedélyezett szer új típusú felhasználására épülnek. Ilyen a hírhedt thalidomid és származékai (lenalidomid, pomalidomid), amelyek myeloma multiplexben jelentenek hatásos immunmoduláns kezelést. Hasonlóképpen, az eredetileg az akne terápiájára fejlesztett all-transz-retionolsav (ATRA, treinoid) a leukémia legagresszívebb kórformáiban javítja minden más kezelési módnál eredményesebben a túlélési arányt: kemoterápiával kombinációban az akut promyelocytás leukaemia újonnan diagnosztizált eseteinek több mint 90 százalékánál teljes remissziót, a betegek háromnegyedénél teljes gyógyulást vált ki.

(Források: EurekAlert!, Cancer Research)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés