hirdetés
hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

Antidiabetikummal a hosszabb életért

A leuveni egyetem most közzétett vizsgálata új bizonyítékkal szolgált arra, hogy a világ legszélesebb körben használt antidiabetikus szere, a metformin lassíthatja az öregedést és meghosszabbíthatja az élettartamot.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (NAS) című lapban nyilvánosságra hozott kutatás feltárta a metformin öregedést lassító hatásai mögötti mechanizmusokat: a szer megnöveli a sejtekből felszabaduló toxikus oxigénmolekulák számát, ezáltal – meglepő módon – hosszabb távon fokozza a sejtek robusztusságát és élettartamát.

A sejtek „energiagyárainak” tekinthető mitokondriumok enyhe elektromos áramot generálnak annak érdekében, hogy a szervezet sejtjeit energiával lássák el. E folyamat melléktermékeként igen reaktív oxigénmolekulák keletkeznek. Bár ezek a molekulák ártalmasak, mivel károsíthatják a fehérjéket és a DNS-t, illetve megzavarják a sejtek normális működését, kis mennyiségben valójában kedvezően hatnak a sejtekre – hangsúlyozzák a kutatók. „Amíg a sejtekből felszabaduló káros oxigénmolekulák mennyisége nem ér el egy bizonyos szintet, addig hosszú távon pozitívan befolyásolják a sejteket. A sejtek saját hasznukra használják fel a reaktív oxigénrészecskéket, még mielőtt azok bármilyen károsodást okoznának – magyarázza a vizsgálatot vezető Wouter De Haes. – A metformin kismértékben megemeli a káros oxigénmolekulák számát. Azt találtuk, hogy ez erősebbé teszi a sejteket és meghosszabbítja élettartamukat.

Hosszú időn keresztül azt tartották, hogy a káros reaktív oxigénmolekulák igen lényeges szerepet játszanak az öregedésben. Az élelmiszer- és kozmetikai ipar nem késlekedett hangsúlyozni antioxidánsokat tartalmazó termékeik – krémek, gyümölcs- és zöldséglevek, vörösborok és étcsokoládék − „öregedésgátló” hatását. Ám miközben az antioxidánsok valóban semlegesítik a káros reaktív oxigénmolekulák hatását a sejten belül, ugyanakkor a metformin öregedésgátló hatását is megszüntetik, mivel a metformin teljes mértékben ezekre a molekulákra hagyatkozik működése során.

A kutatók a metformin ilyen irányú hatásmechanizmusának feltárását célzó vizsgálataikhoz egy kis bélférget, a Caenorhabditis eleganst használták, mely ideális kísérleti alany az öregedéssel kapcsolatos kutatásokhoz, mivel élettartama mindössze három hét. „Öregedésük során a férgek kisebbé és ráncosabbá válnak, és mobilitásuk is csökken. A metforminnal kezelt férgek testmérete azonban csak igen kismértékben csökken, és ráncosodás sem figyelhető meg. Nem csak lassabban öregszenek, hanem hosszabb ideig meg is őrzik kielégítő egészségi állapotukat – magyarázza Wouter De Haes. – Miközben igen óvatosnak kell lennünk, nehogy túlságosan nagymértékben extrapoláljuk a bélférgeknél tapasztaltakat emberekre, a vizsgálat sokat ígér, és megfelelő alap lehet a későbbi kutatásokhoz.”

Más, humán vizsgálatok azt igazolták, hogy a metformin jó hatású lehet bizonyos rosszindulatú daganatokban és szívbetegségekben. A mostani vizsgálat alapján a szerzők ezt most azzal egészítik ki, hogy a metformin lassíthatja az öregedést is.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: World Pharma News / PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés