hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Antibiotikum-terápia és fogamzásgátlás

Az antibiotikumok és a fogamzásgátlók interakcióiról, és az ezzel kapcsolatos legfrissebb ajánlásokról és irányelvekről közöl összeállítást a MarketingPirula.

hirdetés

A brit Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare irányelve már nem teszi szükségessé a kiegészítő védekezést a kombinált hormonális fogamzásgátlók és nem enzim induktor antibiotikumok együttes alkalmazásakor. Hasonló iránymutatást fogalmaz meg az American College of Obstetricians and Gynecologists ajánlása is. Az interakcióra történő utalás az érintett gyógyszerek alkalmazási előírásában is már csak elvétve található meg. 

Fontos kiemelni, hogy az említett ajánlások az erős metabolikus enziminduktor rifampicinre nem vonatkoznak. A rifampicin terápia alatt, valamint azt követően 28 napig mindenképpen szükséges a kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása. Egyes források emellett a hormonmentes periódus lerövidítését vagy kiiktatását javasolják. Hosszú távú enziminduktor alkalmazás esetén alternatív kontraceptív módszer választása indokolt. Arifampicin alkalmazása ugyanakkor meglehetősen ritka reproduktív korban levő nőknél, elsősorban tuberculosisban vagy Meningococcus-meningitis profilaxisára használják. 

További figyelmet érdemlő szempont, hogy az antibiotikum-kezelés vagy a kórállapot következtében fellépô hányás, vagy hasmenés is csökkentheti a fogamzásgátlás hatékonyságát, különösen amennyiben a gyógyszer bevételét követően 3-4 órán belül jelentkezik és súlyos. Ebben az esetben az alkalmazási elôírásban az el- felejtett tablettákra vonatkozó elôírásokat kell alkalmazni. Szintén tisztában kell vele lenni, hogy bár a ciklus közben jelentkezô pecsételô vérzés az alacsony hormonszint és a csökkent kontraceptív hatás fontos jele lehet, hiánya nem feltétlenül jelenti a fogamzásgátlás biztonságosságát. 

Összességében kijelenthető, hogy a rifampicin kivételével nagyon valószínűtlen, hogy az antibiotikumok csökkentenék a hormonális fogamzásgátlás hatékonysá-gát, így a kiegészítő védekezés rutinszerû ajánlása nem tekinthetô bizonyítékokon alapuló gyakorlatnak. Indokolt azonban felhívni a betegek figyelmét a fogamzásgátló pontos alkalmazására az akut betegség ideje alatt is.

További részletek a MarketingPirula portálján.

(forrás: Marketing Pirula)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés