hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Antibiotikum-stop: fókuszban az állategészségügy

Az antibiotikum-használatot nem csupán a humán gyógyászatban, de az állategészségügyben is radikálisan vissza kell szorítani. A Magyar Idők szerint itthon elkészült egy átfogó intézkedési terv.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumok felelőtlen alkalmazása hasonló fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása. Az Európai Unió területén évente már most is 25 ezer, világszinten pedig mintegy 700 ezer halálesetet okoznak olyan baktériu­mok, amelyek ellen nincs hatékony antibiotikum. A kórokozók ellenállóképessé válása természetes jelenség, ugyanakkor az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása drámaian felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

Egyes becslések szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia lehet a vezető halálok a világon, amely miatt többen fognak benne meghalni, mint a rákban, amelynél 8,2 milliós éves halálozással számolnak az évszázad közepére.

A vészharangot már régóta kongatják a szakemberek, és bár mindenütt léptek a kormányok, illetve hatóságok az ügyben, a folyamatot még mindig nem sikerült érdemben lassítani. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa ezért a közelmúltban megalkotta az állatgyógyászati készítményekről szóló új rendeletét, amely – az „egy egészség” felfogás jegyében – a jelenleginél lényegesen szigorúbb keretek közé szorítja az antimikrobiális szerek állatgyógyászati felhasználását, a mostaninál sokkal jobban kontrollálva azt.

Mint Bognár Lajos országos főállatorvostól a Magyar Idők megtudta: a tagállamokra kötelező érvényű rendelkezést 2019-től fokozatosan vezetik majd be. Lényege az egységes metodika alapján kötelező tagállami adatgyűjtésen túl a felhasználás korlátozása: antibiotikumot a jövőben csak állatorvos írhat fel vényre, kizárólag pontos diagnózis birtokában, az állatok megelőző jellegű, csoportos kezelése pedig kivételes esetekben jöhet szóba, ha nagy a továbbfertőzés kockázata.

Az új szabályok azt is előírják, hogy nem lehet antimikrobiális készítményeket rutinszerűen, az állattartás szegényes körülményeinek javítására használni, és továbbra sem alkalmazhatók az állatok gyorsabb növekedésének elősegítésére. Bizonyos antibiotikumokat pedig kizárólag emberi használatra kell majd fenntartani.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés