hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Antibiotikum rezisztencia gyermekekben

A gazdaságilag fejlett országokban az Escherichia coli okozta húgyúti fertőzésben szenvedő gyerekek fele rezisztens a leggyakrabban rendelt antibiotikumokra.

hirdetés

Ashley Brice (Bristoli Egyetem, Egyesült Királyság) és munkatársai a British Medical Journal március 15-i online számában közölt szisztematikus áttekintése és metaanalízise szerint még aggasztóbb, hogy a húgyúti fertőzésben alaklmazott antibiotikumokkal szembeni rezisztencia még a kezelés után 6 hónappal is fennáll.

Ráadásul a nem OECD országokban, például Brazíliában, Kínában és Malájziában élő gyermekekben ez az antibiotikum rezisztencia még gyakoribb, 80%-os.

 A szerzők 58 olyan megfigyeléses vizsgálat adatait dolgozták fel, melyek egy része az OECD országokból, másik része a nem OECD országokból származott. Kiszámították, hogy milyen arányú az E. coli antibiotikum rezisztenciája a gyermekek húgyúti fertőzéseiben.

Az OECD országokban az ampicillennel szembeni rezisztencia prevalenciája 53,4% volt (95%-os konfidencia intervallum [CI, confidence interval]: 46,0% – 60,8%), a trimetoprimmel szembeni 23,6% (95% CI:13,9% – 32,3%), a ko-amoxiklávval szembeni 8,2% (95% CI: 7,9% – 9,6%) és a ciprofloxacinnal szembeni 2,1% (95% CI: 0,8% – 4,4%).

A nem OECD országokban sokkal magasabb volt a valamennyi antibiotikummal szemben a rezisztencia aránya: az ampicillennel szemben 79,8% (95% CI: 73,0% – 87,7%), a ko-amoxiklávval szemben 60,3% (95% CI: 40,9% – 79%), a ciprofloxacinnal szemben 26,8% (95% CI: 11,1% – 43%) és a nitrofurantoinnal szemben 17,0% (95% CI: 9,8% – 24,2%).

Ezek az eredmények hasonlóak egy 2010-es metaanalízis eredményeihez, amely azt vizsgálta, hogy miként függ össze a megelőző 6 hónapban történt antibiotikum kezelés a vizeletben levő rezisztens izolátumokkal. A mostani vizsgálat azonban kiegészítette az előzőt azzal, hogy jellemezte a rezisztencia globális mintázatát, és e tekintetben ez az első ilyen tanulmány.

A legtöbb országban azokat a gyerekeket, akiknek feltehetően húgyúti fertőzésük van, a háziorvos empirikusan antibiotikummal kezeli. Mivel számos nem OECD országban recept nélkül kaphatók az antibiotikumok, ezekben nehéz megállapítani, hogy részesültek-e a gyermekek antibiotikum kezelésben, s ha igen, akkor milyenben.

Csak öt olyan vizsgálat volt, amely kapcsolatot talált a korábbi antibiotikum alkalmazás és a rezisztencia között. Ezek adatai azt mutatták, hogy az antibiotikum rezisztencia még 6 hónappal a kezelés után is fennáll. Ez az elemzés leginkább aggasztó eredménye, azonban ez a probléma még további vizsgálatra szorul.

 

Forrás: Medscape

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés