hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Antibiotikum nélkül maradhat a világ?

A szuperbaktériumok világszerte 700 ezer embert ölnek meg, egy jelentés szerint 2050-től évente 10 millióan halhatnak meg antibiotikumrezisztens kórokozók miatt – írja az Origó.

hirdetés

Indiában különösen égető problémának számít a szuperbaktériumok terjedése. Egy 2016 októberében megjelent tanulmány szerint az ázsiai országban az újszülötteket érintő szepszises esetek több mint egyharmadát olyan kórokozók idézték elő, amelyek többféle gyógyszerkészítménynek ellenálltak, gyakorlatilag legyőzhetetlennek bizonyultak. Az ijesztő statisztikákat különösen kidomborítja, hogy a kórházakban gyakorta előforduló Acinetobacter okozta megbetegedések 82 százalékát képtelenek voltak az orvosok hatékonyan kezelniírja összeállításában az Origó.

A probléma az egész világot érinti. Egy idén januárban publikált kutatás eredményei azt mutatták, hogy Európában az újszülöttosztályokon kezelt csecsemők átlagosan 10–17 százalékát érintik kórházi fertőzések, amelyek közül számosat multirezisztens kórokozó okozhat. Ha a kedvezőtlen tendencia folytatódik, és egyre több és több baktérium válik rezisztenssé, akkor újra eljöhet egy antibiotikumok nélküli korszak, amely során még egy egyszerű ujjelvágásba is bele lehet halni.

Nem fukarkodik mezőgazdaság az antibiotikumok használatával, ráadásul az alkalmazásuk fő célja sokszor nem az állatok gyógyítása, hanem a betegségek kialakulásának megelőzése és a testnövekedés gyorsítása.  A statisztikák országonként eltérőek. 2015-ben például 15,6 millió kilogramm antibiotikumot értékesítettek az Egyesült Államokban kizárólag mezőgazdasági célokra – ez az összes antimikrobiális készítmény nagyjából 70 százalékát fedi le. Még megdöbbentőbb, hogy az állatok kezelésénél bevetett készítmények mintegy 62 százaléka az emberi terápiák során is szerepet kap. A statisztikák javítása érdekében az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a 2017-es év beköszöntével megszorításokat vezetett be, ennek értelmében a továbbiakban nem alkalmazhatók növekedésserkentésre olyan antibiotikumok, amelyeket emberek gyógyítására is használnak.

(forrás: origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés