hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Annyi baktérium van a mosogatószivacsban, mint a székletmintákban

A mosogatáshoz alkalmazott szivacsok sajátos „mikrobiomában” mintegy 360 baktériumfajt mutattak ki, amik között potenciális patogének is találhatók.

hirdetés

A mindennapok nélkülözhetetlen eszköze, a konyhai mosogatószivacs hemzseg a baktériumoktól. Ennek a használati eszköznek a habosított, általában poliuretánból álló anyaga, a nagy fajlagos felületet biztosító üreges szerkezetére visszavezethetően ugyanis ideális környezetet kínál a baktériumoknak. Ennek eredményeként olyan magas baktérium-koncentráció mutatható ki a használt szivacsokban, mint amekkora a székletpróbákban mérhető.

14 használt konyhai mosogatószivacs mikrobiológiai elemzése

Németországi kutatók 14 mosogatáshoz használt szivacs bakteriális szempontú elemzése során 362 baktériumfajt azonosítottak a konyhai tisztítóeszközben. A szivacsokban kimutatott tíz leggyakoribb baktériumfaj közül öt az úgynevezett 2-es rizikócsoportba sorolható, azaz potenciális patogén. Ezek között elsősorban a humán környezetben és a vizekben élő baktériumok vannak, illetve a humán bőrflóra részét képező baktériumok. A kimutatott baktériumok közül valószínűleg a Moxarella osloensis felelhet a használt mosogatószivacsok jellegzetes, büdös szagáért. Érdekes módon alig voltak kimutathatók a mosogatószivacsokban a székletben megtalálható baktériumok, az ételmérgezéseket kiváltó kórokozók, illetve a hasmenésért felelős baktériumok.

Veszélyben a kórházban, időskorúak otthonában lévők és az otthon ápolt betegek

A mosogatószivacsban hemzsegő potenciális patogén kórokozók (pl. Moraxella osloensis,Chryseobacterium hominis, Acinetobacter johnsonii) elsősorban a legyengült immunrendszerű, a beteg, valamint az időskorú egyének számára jelenthetnek veszélyt,- bár jelen vizsgálatban nem került sor az említett potenciális patogének emberi szervezetre való átvitelének tanulmányozására.

Hetente kellene cserélni a mosogatószivacsokat

Mint az a Scientific Reports folyóiratban közöltekből kiderül, a mosogatószivacs meleg vízzel való kimosása vagy mikrohullámú sütőben való „kezelése” nem vezet tartós megoldáshoz a baktériumok elpusztítását illetően. Sőt, a mosogatószivacsok tisztogatásával épp ellenkező hatás érhető el: a meleg vizes vagy a mikrohullámú tisztítást követően az alacsony baktériumszám hamarosan megnő, és egyre inkább dominánssá válnak a magasabb stressz-toleranciájú, gyorsan növekvő, potenciálisan patogén kórokozók.

A higiéniai szempontból is megfelelő megoldás – az előbbiek helyett – elsősorban az, hogy a konyhai szivacsok rendszeres, hetenkénti cseréjére kell figyelmet fordítani. Megnyugtató tudni, hogy az újonnan vásárolt mosogatószivacsokban mikrobiológiai szennyezettséget nem mutattak ki.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés