hirdetés
hirdetés

ANGI tisztázhatja az anorexia hátterét

Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI) néven elindult az evészavarok eddigi legszélesebb körű vizsgálata az anorexia nervosa genetikai hátterének tisztázására.

hirdetés

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Svédország és Dánia részvételével zajló nemzetközi projektben terv szerint 13 ezer anorexia nervosában szenvedő beteg vérmintáját fogják vizsgálni és egészséges önkéntesekével összevetni ahhoz, hogy feltárják, milyen gének játszanak szerepet a táplálkozási zavar kialakulásában.

A családvizsgálatok az evészavarok minden típusának (anorexia nervosa, bulimia, túlevéses zavar) családi halmozódását igazolják, a jelenség hátterében azonban a genetikai adottságok mellett a környezeti tényezők is fontos szerepet játszhatnak – mutat rá dr. Cynthia Bulik, az Észak-Karolinai Egyetem Pszichiátriai Katának evészavarokkal foglalkozó kutatója, akik a projekt egyik vezetőjeként vesz részt a nagyszabású kutatásban. Az ikervizsgálatok tanúsága szerint az örökletes tényezők mintegy 60 százalékban felelősek a betegség megjelenéséért – mondja a kutató. Kiemelten hangsúlyozza azt a köztudatban kevéssé élő tényt, mi szerint az anorexia a legnagyobb mortalitású pszichiátriai betegség.

A génasszociációs vizsgálat az egészséges kontrollokkal történő összehasonlítás révén választ adhat arra a kérdésre, melyek azok a gének, illetve pontos biológiai mechanizmusok, amelyek felelősek az anorexia kialakulásáért. A betegek klinikai jellemzőiről kérdőíves felmérés keretében tájékozódnak. A svéd és dán résztvevők klinikai adatait nemzeti regiszterekkel is összevetik, így a lehető legpontosabb képet kaphatják az érintettek kórtörténetéről.

Az elmúlt fél évtizedben kidolgozott új molekuláris vizsgálóeljárások lehetőséget adnak arra, hogy feltárjuk az anorexia nervosa hátterében bizonyosan jelen lévő genetikai okokat, és ezzel megteremtsük a lehetőséget olyan célzott gyógyszeres kezelések kidolgozására, amelyek a jövőben valódi oki terápiát jelenthetnek a betegek számára – mutatja be a projekt fő célkitűzését dr. Nick Martin professzor, az ANGI vizsgálat ausztrál vezetője. A genetikai ok megtalálása javíthatja az anorexia társadalmi megítélését, azaz valódi betegségként való elfogadását, így az új kezelési lehetőségeken túl a stigma szétoszlatásával is hozzájárulhat a betegek életminőségének javulásához.

(Forrás: Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI), RN Health report)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés