hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Amerikában is gyárthatják a Moderna vakcináját Európának

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta, hogy két amerikai telephelyen előállítsák a Moderna vállalat Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájának európai piacra szánt adagjait, közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség.

hirdetés

A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása alapján a két amerikai telephely képes folyamatosan kiváló minőségű koronavírus elleni hatóanyagot gyártani, ami lehetővé teszi a Moderna vállalatnak, hogy növelje termelési kapacitását.

Az EMA szerint a gyártókapacitás amerikai bővülése várhatóan jelentős hatással lesz Spikevax kínálatára az Európai Unióban. Becslések szerint az amerikai gyártás 2021 harmadik negyedévében 40 millió adag oltóanyagot fog biztosítani az európai piac számára.

A Moderna oltóanyaga feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadása óta az EMA négy gyártóhely számára engedélyezte a koronavírus elleni vakcina hatóanyagainak előállítását. Kettőt az Egyesült Államokban (Norwood és Portsmouth) és kettőt a svájci Vispben.

Az Európai Bizottság január 6-án adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech Comirnaty néven ismert vakcinája után ez volt a második SARS-Cov-2 koronavírus elleni vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban. Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használtra. Emellett vizsgálja a Szputnyik V, a Sanofi vállat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés