hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Alzheimer-kutatás: okosodtak az egerek

A Yale Egyetem Orvosi Karán a kutatók egy állatokon végzett kísérlet során új hatóanyag összetevőt fedeztek fel, mely visszafordítja az Alzheimer-kór okozta agyi inaktivitást.

hirdetés

A TC-2153 vegyület gátolja a STriat-tal dúsított tirozinfoszfatáz (STEP) fehérje működését, mely kulcsfontosságú szabályozó az agy tanulást és memóriát érintő területén. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél ugyanis ezek a kognitív funkciók károsodnak leginkább.

A kutatás vezetőjének, Dr. Paul Lombrosonak elmondása szerint a csökkenő STEP szint megfordította az Alzheimer-kóros egerek agyi tevékenységének működését.

Dr. Lombroso, illetve a kutatás társszerzői több ezer molekulát tanulmányoztak, keresve azokat, amelyek gátolják a STEP működését. Amint azonosították az alkalmasnak vélt vegyületeket, agysejteken tesztelték őket, hogy megfigyelhessék a STEP fehérjén kiváltott hatásukat. Eltárolták azokat a vegyületeket, amelyek a leghatékonyabbnak bizonyultak az eljárás során, mi több visszafordították a kór okozta elváltozásokat.

Igazolt vizsgálatok alapján a STEP fehérje magas szintű agyi jelenléte azt eredményezi, hogy az agyi szinapszisok (azok a sejt közötti kapcsolódási helyek, amelyeken keresztül az ingerület egyik sejtről a másikra vezet át) nem képesek megerősödni. A szinaptikus kötődés egy folyamat, mely ahhoz szükséges, hogy az ember rövid-távú emlékei hosszú-távú emlékként tárolódhassanak el az agyban. A STEP mennyiségének agyban történő megemelkedése kimeríti a szinaptikus receptorokat, inaktiválja az egyéb fehérjéket, melyek elengedhetetlenek a kognitív funkciók megfelelő működéséhez. Ez neuropszichiátriai, valamint neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet, mint az Alzheimer-kór.

Dr. Lombroso elmondta, hogy a molekula megtalálása 5 év közös munkájának és erőfeszítésének eredménye. A hatóanyag egyszeri adagja már komoly változást idézet elő az egerek agyműködésében. A kontrollcsoporton belül a TC vegyülettel kezelt állatok kognitív képességei egyértelműen javultak. A kutatócsoport jelenleg más állatokon vizsgálja a TC hatásait.

PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés