hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Alzheimer-kór: gyógyírt kínál a barnamoszat?

Tizenhét év után engedélyeztek ismét egy Alzheimer-gyógyszert a világon. Egyelőre csak Kínában, ahol viszont már forgalomba is hozták, írja összeállításában a 24.hu.

hirdetés

Egy kínai gyógyszergyártó cég az egész világot meghökkentette a napokban egy bejelentéssel, miszerint feltételesen jóváhagyták az Alzheimer-kór gyógyítására kifejlesztett készítményüket. A meglepődöttségnek két oka is van: a betegség a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, a folyamat maximum lelassítható, 17 év után ez az első Alzheimer-gyógyszer a világon, amelynek engedélyezték a forgalomba hozatalát.

A független szakértők egyrészt reménykedve, másrészt szkepticizmussal fogadták a hírt. A még mindig kísérleti fázisban lévő gyógyszer hatóerejéről korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni, ugyanakkor a kínai kutatók egy teljesen új szemszögből közelítették meg a betegséget és annak gyógyítását, aminek a későbbiekben biztosan hasznát veszi az orvostudomány.

A készítmény hatóanyaga a barnamoszatból kivont cukor és a kínai gyógyszer-felügyeleti hatóság tájékoztatása szerint az enyhe és mérsékelt állapotú Alzheimer-kóros betegek kezelésére használható. Feltételesen hagyták jóvá, ami egyrészt azt jelenti, hogy forgalomba hozható a további klinikai tesztek ideje alatt is, ugyanakkor szigorúan ellenőrzik a hatásait, és azonnali hatállyal visszahívható, amennyiben egészségügyi kockázatok merülnek fel az alkalmazásával kapcsolatban.

A kutatók azt követően kezdtek el komolyabban foglalkozni a barnamoszat potenciális erejével, hogy az azt rendszeresen fogyasztók körében érezhetően nagyon alacsony az Alzheimer-kóros betegek aránya.

A gyógyszert kifejlesztő, sanghaji székhelyű Kínai Tudományos Akadémia (CAS) szeptemberben publikálta annak a tudományos kutatásnak az eredményét, amelyben meggyőző adatokkal tudták alátámasztani az eredményeiket, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés