hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Alzheimer- és Parkinson-kór ellen is hatásos lehet az urzodeoxikólsav

A mitokondriális funkciók javulását eredményezi az évtizedekig kizárólag májbetegségek kezelésére használt urzodeoxikólsav (UDCA), ami egy új vizsgálat szerint regeneratív és neuroprotektív hatást fejt ki Alzheimer-kórban szenvedő betegekben.

hirdetés

A Sheffield Egyetem Transzlációs Neurológiai Kutatóintézetének (SITraN) kutatói új cikkükben arról számoltak be, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegek bőrszöveteiben a mitokondriális működés javulását sikerült elérni urzodeoxikólsav adagolásával (Ursodeoxycholic Acid Improves Mitochondrial Function and Redistributes Drp1 in Fibroblasts from Patients with either Sporadic or Familial Alzheimer's Disease; Journal of Molecular Biology, 2018. augusztus 29).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A SITraN egy három évvel korábbi vizsgálatban már komolyan foglalkozott az UDCA lehetséges neuroprotektív hatásával, ekkor kimutatták, hogy az urzodeoxikólsav hatásos kezelés lehet a Parkinson-kór progressziójának megállításában.

A jelenlegi vizsgálatban bizonyítást nyert, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek bőrsejtjeiben az UDCA a Drp1 fehérjék redisztribúciója révén megváltoztatta a mitokondriumok alakját, jelentősen növelte a sejtalkotók membránpotenciálját és energiatermelését (Drp1 – dynamin-related protein 1). A kutatók szerint ezt a lehetséges neuroprotektív és regeneratív hatást fel lehet használni a jövőben az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek kifejlesztésénél. A következő lépés, hogy a betegekből származó neuronokban is vizsgálni kell ezt a hatást – biztató, hogy állatmodelleken már sikerült igazolni az UDCA által kiváltott neuroprotektivitást.

A demenciával járó betegségek között az Alzheimer-kór a leggyakoribb, a demenciák 60-70%-a vezethető vissza rá. A világon becslések szerint jelenleg kb. 50 millió, Európában 7 millió, Magyarországon pedig 200 ezer demens beteget tartanak nyilván. Aggasztó, hogy az Alzheimer’s Disease International becslései szerint a páciensek száma 20 éven belül megduplázódik. A demenciában szenvedő betegek ellátása már így is óriási terhet jelent a családokra és a társadalombiztosításra: világszinten 818 milliárd dollárt költenek kezelésre és gondozásra, ami körülbelül Hollandia vagy Törökország bruttó nemzeti termékével egyenlő, azaz a teljes magyar GDP öt-hatszorosa.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés