hirdetés
hirdetés

Alkuszik a kisgömböc

Azon kívül, hogy az ötlet megszellőztetésével a kormány nyomást gyakorolhat a cégekre, más célja nem látszik annak, hogy állami monopóliummá tennék a gyógyszer-nagykereskedelmet – írja a VG.hu.

hirdetés

A patikákat döntő részben három nagy nagykereskedő látja el orvossággal: a Hungaropharma, a Phoenix és a Teva gyógyszergyár divíziója, a Humantrade. Ezek a cégek a kórházak ellátásában is részt vesznek, azon a piacon azonban az Euromedic-Pharma az első számú, amely több mint 130 gyártó termékeit szállítja – idézi fel a lap.

Az egyik lehetőség szerint a kormány e cégek bevételét szeretne becsatornázni a központi költségvetésbe. A három nagy magyar gyógyszercég, a Richter, az EGIS és a Béres által közösen tulajdonolt Hungaropharma a 2013-as konszolidált mérlegbeszámoló szerint 231,8 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,1 milliárdos adózás utáni eredményt könyvelhetett el. A német tulajdonú Phoenix Pharma, amely az egykori Pest megyei Gyógyszertárak Nemzeti Vállalata jogutódjaként jött létre, 214,7 milliárd forintos árbevétel mellett 4,4 milliárdos adózott eredményt ért el 2013-ban. Az 1995-ben alakult, izraeli tulajdonú vállalatcsoporthoz tartozó Euromedic-Pharma tavalyi árbevétele 46 milliárd forint, adózott eredménye 0,6 milliárd forint volt. A TEVA Gyógyszer-nagykereskedelmi divíziójának eredményéről nincsenek nyilvánosan hozzáférhető adatok, az előbbiekből is látszik azonban, hogy maximum tízmilliárd forint körül lehet a nagykereskedők éves nyeresége – olvasható a vg.hu-n a lenyúlható nyereség gyors kalkulációja.

A lap ezt a lehetőséget a beszállítóknak azzal a félelmével veti össze, hogy, hogy a cégektől nem csak a késedelmes fizetés miatti kamatok, de a tőke egy részének elengedését is elvárja majd az állam a „hosszú távú megnyugtató rendezés érdekében”. Eszerint a gyógyszer-nagykereskedelem államosításáról szóló hírek már ennek a folyamatnak igyekeznek megágyazni azzal, hogy bizonytalanságban tartják a későbbi alkupartnereket.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés