hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Akut gastroenteritis-nél hatástalanok a probiotikumok?

A gyermekek akut gastroenteritisénél hatástalannak bizonyul a tengerentúlon a legnagyobb forgalmat lebonyolító probiotikumok adagolása két klinikai vizsgálat alapján.

hirdetés

A probiotikumok virágkorukat élik. 2015-ben 37 milliárd USD-os forgalmat produkáltak, ami 2023-ra – a becslések alapján – 64 milliárd USD-ra nőhet.

A jótékony baktériumok nem csak a lakosság körében kedveltek: a hasmenéses kórképek megelőzésére és kezelésére 12 nemzetközi szakmai szervezetből 5 javasolja a probiotikumok alkalmazását.

A probiotikumok egy további indikációs területét jelenti a gyermekkori akut gastroenteritis. Ez utóbbi indikáció megalapozottságát azonban célkeresztbe állította két nemrégiben végzett klinikai vizsgálat. Az USA-beli és a kanadai eredmények egyaránt a New England Journal of Medicine hasábjain jelentek meg; az eredmények alapján két forgalomban lévő Lactobacillusos készítmény használata is hatástalannak bizonyul a csecsemő- és gyermekkori akut gastroenteritis terápiájában.

A korábbi probiotikumos vizsgálatok eredménye megkérdőjelezhető

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az első három életévben az akut gastroenteritis incidenciája magas, évi 0,5-2 epizóddal lehet számolni. Bár a fejlett országokban a kórkép nem jelent közvetlen életveszélyt a gyermekek számára, a gastroenteritises panaszok a kórházi ellátást szükségessé tevő állapotok egyik vezető okát jelentik. A panaszok kezelése elsősorban tüneti, a középpontban a rehidráció áll. Az orvosok jelentős része probiotikumok alkalmazását is javasolja, miközben evidenciák csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

Egy – metodikailag megkérdőjelezhető eredményű vizsgálatokat felölelő, 2010-es – Cochrane meta-analízis eredményei arra utalnak, hogy a probiotikumok adagolása körülbelül egy nappal rövidítheti meg a hasmenéses fennállásának időtartamát.

Két új, nagy betegszámú, randomizált, placebo-kontrollált probiotikumos vizsgálat

Az USA-beli PECARN-vizsgálat (Pediatric Emergency Care Applied Research Network) 10 vizsgáló centrumban 971 akut gastroenteritises, 3 hónapos és 4 éves közötti gyermek bevonásával vette górcső alá a Lactobacillus rhamnosus GG (1010 CFU) adagolásának hatásosságát. Az 5 napon át tartó, napi kétszeri probiotikumos kezelés hatásosságát a placebo-kezelésével vetették össze.

A kanadai PROGUT vizsgálatban (Probiotic Regimen for Outpatient Gastroenteritis Utility of Treatment) az USA-beli-hez hasonló korú gyermekek vettek részt (n=886), akik 5 napon át kaptak napi kétszer vagy L. rhamnosus R0011 és L. helveticus R0052 (4x109 CFU) kezelést vagy placebot.

Hatástalannak bizonyultak a leggyakrabban alkalmazott probiotikumos szerek

A probiotikumos kezelések hatását a módosított Vesikari-indexszel számszerűsítették, ami a hasmenés és a hányás időtartamát és intenzitását értékeli, illetve figyelembe veszi az esetleges lázat, valamint az orvoshoz fordulást is. A vizsgálatok eredményei alapján a probiotikumok alkalmazása ugyan jól tolerálható, de az alkalmazásuk egyik vizsgálat alapján sem vezet az állapot szignifikáns javulásához.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálatokban alkalmazott probiotikumos készítmények az USA-ban és Kanadában forgalomban vannak, és a leggyakrabban vásárolt készítményeknek számítanak. A negatív eredmények alapján a tengerentúlon legnagyobb forgalmat lebonyolító probiotikumos szerek az egyik fő indikációjukban, gyermekkori akut gastroenteritis-nél, hatástalanoknak bizonyulnak. Mindez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy azok egyéb indikációkban, egyéb dózisokban is hatástalanok lennének.    

 

Forrás:

NEJM

NEJM b

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés