hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Akár már ez év végén elérhetőek lesznek az első Covid-elleni szerek

Több gyógyszergyár óriási versenyfutásban halad saját fejlesztésű készítményei klinikai vizsgálatával. Ha minden a terv szerint alakul, akár már év végén, 2022 elején piacra kerülnek a szerek, írja a 24.hu.

hirdetés

Ehhez az áttöréshez jelenleg a Pfizer, illetve a Merck áll a legközelebb, de szorosan ott van a nyomukban a japán Shionogi is, amely már szintén embereken teszteli a találmányát. Az elsődleges eredmények biztatóak, de hosszú távú következtetést még korai lenne levonni belőlük.

A szakértők ma már jórészt egyetértenek abban, hogy bár a koronavírus-járvány terjedését vissza lehet szorítani a vakcinákkal, egyszer és mindenkorra azonban kizárólag oltásokkal nem lehet véget vetni annak. Rádásul a világ legszegényebb régióiba csak lassan jutnak el a védettséget biztosító oltóanyagok. Jelenleg is több milliárd ember fogékony még a vírusra, amely folyamatosan mutálódik. Mivel nagyon sok még a potenciális vírushordozó, az sem teljesen kizárt, hogy újabb, az immunrendszert hatékonyabban kijátszó mutánsok alakulnak ki.

Mindezt megelőzhető lenne egy potenciális gyógyszerrel, amin hónapok óta dolgoznak már világszerte a kutatók. Jelenleg a remdesivir az egyetlen már alkalmazott, koronavírus-ellenes hatóanyag, de ez csak kórházakban adható és közel sem száz százalékban hatékony, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés